Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicaties

Dit deel van de website is onder constructie. Deze lijst is niet volledig.

cover catalogus Shin hanga
Shin hanga - De nieuwe prenten van Japan 1900-1960, Ludion, 2022, 224 p.
Deze fraaie selectie prenten is afkomstig uit twee grote particuliere collecties en aangevuld door enkele exemplaren uit het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel en - heel bijzonder - door werk uit de verzameling van de familie van de uitgever Watanabe.
Catalogus van de tentoonstelling Shin hanga (13.10.22 - 15.01.23)

(bestaat eveneens in het Frans en in het Engels) - €35 in de museumshop
cover catalogus Before Time Began
Before Time Began - Naar de oorsprong van de hedendaagse Aboriginal kunst, 5 Continents - Fondation Opale - K&G, 2021, 163 p.
Catalogus van de eerste grote tentoonstelling over de Aboriginal kunst die in 2019 door de Fondation Opale in Lens (CH) werd gehouden en nu door het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel aan het Belgische publiek wordt getoond. De focus ligt op kunstwerken waarin Droomverhalen die over de schepping van de aarde vertellen, een grote rol spelen. Deze bijzonder kleurrijke catalogus geeft een fraai overzicht van de Aboriginal kunst vanaf de jaren ’50 tot op heden.

(bestaat eveneens in het Frans en in het Engels) - €35 in de museumshop
The Golden Age of Flemish Harpsichord Making
The Golden Age of Flemish Harpsichord Making: a Study of the MIM's Ruckers Instruments, Pascale Vandervellen, Bruxelles, 2017, 420 p.
Tekst in het Engels:

Van de grote namen in de geschiedenis van de klavecimbelbouw is die van de Ruckers waarschijnlijk de beroemdste. Deze dynastie van vier generaties die actief was in Antwerpen tussen ca. 1580 en ca. 1680, oefende een overheersende invloed uit in West-Europa. Hun klavecimbels en virginalen, voorbeelden van buitengewoon vakmanschap, verwierven een enorme reputatie die zich tot ver buiten de Europese grenzen uitstrekte en voortduurde tot lang na hun actieve periode. De afgunst die zij opwekten gaf aanleiding tot grootschalige namaak, waarschijnlijk de belangrijkste op het gebied van de instrumentenbouw tot dan toe. Het MIM bezit achttien instrumenten waarvan bij de aankoop werd aangenomen dat zij in het atelier van Ruckers waren vervaardigd. Gezien het grote patrimoniale belang van deze collectie werd een project opgezet dat gericht was op het behoud, de studie, de restauratie en de valorisatie ervan. Het boek geeft een overzicht van dit fascinerende onderzoek en werpt een nieuw licht op dit uitzonderlijke erfgoed. Dit onderzoek staat onder leiding van Pascale Vandervellen, conservator van de klavierinstrumenten van het MIM.

Deze publicatie won de Nicholas Bessaraboff-prijs in 2019, uitgereikt door de American Musical Instrument Society!

Bestaat enkel in het Engels - € 59 in de museumshop.
cover publicatie Topstukken
Topstukken
Uit de collecties van het grootste museum van België 100 topstukken kiezen, begin er maar aan! Toch zijn de conservatoren die deze klus moesten klaren, erin geslaagd dit boek te maken tot een intrigerend geheel van emblematische, befaamde of verrassende werken.
Le pianoforte dans les provinces belges
Le pianoforte dans les provinces belges, Renaissance du livre, 2014, 248 pages
Onderzoek van Pascale Vandervellen, doctor in de muziekwetenschappen, over de fortepianobouw in Belgische provinciën.

Uitverkocht - Franse editie nog beschikbaar in de museumshop - € 35
Sax200
Sax200, Editions du Perron, 2014, 134 p.
Adolphe Sax, een uitmuntend uitvinder, getalenteerd vakman en uitstekend musicus, maakte eerst blaasinstrumenten in de voetsporen van zijn vader, Charles-Joseph Sax. In zijn atelier verbeterde hij vele instrumenten, en patenteerde hun vernieuwende ontwerp. Op grond van zijn eerste successen schiep hij nieuwe instrumenten, die hij naar zichzelf noemde: saxhoorns, saxotromba's en saxtuba's zouden een groot succes worden. Maar zijn meest originele meesterwerk was ongetwijfeld de saxofoon, die hij ontwikkelde in een volledig bereik, van sopranino tot sub-bas.

Onder leiding van de curator van de SAX200 tentoonstelling, Géry Dumoulin, vertellen de vier hoofdstukken van deze rijk geïllustreerde catalogus het verhaal van deze opmerkelijke uitvinder. De lezer komt alles te weten over Sax, zijn uitvindingen, zijn zaken en zijn privé-leven. Ook minder bekende aspecten van zijn creatieve activiteit, zoals de medische instrumenten die hij heeft ontwierp, komen aan bod.

Verkrijgbaar in de museumshop - € 25
50 instruments insolites
50 muzikale meesterstukken, Renaissance du livre, 2014, 128 p.
50 muzikale meesterstukken van het MIM, die onze bezoekers het meest intrigeerden de afgelopen jaren, worden aan de hand van korte - soms anekdotische - teksten en prachtig geïllustreerde foto's getoond.

Verkrijgbaar in de museumshop - € 15
Orfeo son io, Brussel, 2008, 227 p.
De opera van Monteverdi (1567-1643), vaak beschouwd als de eerste opera van Europa, inspireerde door de eeuwen heen talloze schrijvers. In 2005 startte een onderzoek naar de instrumenten die het orkest tijdens de eerste opvoeringen gebruikte. Dit werk geeft de resultaten weer die gebaseerd zijn op een kritische herlezing van de bestaande literatuur, een grondige studie van de archieven en een organologisch onderzoek dat oude met moderne technieken vergelijkt.

Verkrijgbaar in de museumwinkel (drietalige uitgave in het Frans, Nederlands en Engels) - € 22
Jazz in little Belgium
Jazz in Little Belgium, Brussel 2004, MIM, 144 p.
2002: de Koning Boudewijnstichting koopt de prestigieuze collectie Robert Pernet, een schat voor elke jazzliefhebber in het vlakke land. De collectie werd vervolgens overgebracht naar het MIM, waar ze vandaag nog steeds bewaard wordt. De verzameling bracht een heuse dynamiek op gang: na een CD (uitverkocht), een tentoonstelling, werd ook een boek uitgegeven dat de geschiedenis van de jazz in België schetst! Van de minstrelshows in het begin van de eeuw tot Toots, je komt alles te weten over wat de Belgen tot in de jaren 1970 aan het dansen bracht.

Verkrijgbaar in de museumwinkel - € 12,50
Bezoekersgids, Mardaga, 2000, 206 p.
Verkrijgbaar in de museumshop - € 17