Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Nieuw Europees Bauhaus Festival keert terug naar Brussel

De Europese Commissie kondigt de tweede editie van het Nieuw Europees Bauhaus (NEB) Festival aan, dat van 9 tot 13 april plaatsvindt in het Jubelpark en het Art & History Museum in Brussel. Het Festival is opgezet rond de pijlers Forum, Fair en Fest, en neemt het publiek mee op een 5-daagse reis van interactieve sessies, workshops, presentaties en kunstzinnige optredens door internationale gasten en sprekers van hoog niveau. Daarnaast is het Festival het podium voor de prijsuitreiking van de vierde editie van de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen. Het Belgische project ‘The Station’ is genomineerd in het kader van categorie B. 20 winnaars zullen worden beloond met een totaal van 390.000 euro. Naast het evenement in Brussel zal het Festival zich via satellietevenementen ook uitstrekken naar de rest van Europa en daarbuiten.

Brussel, 14/03/24 – De Europese Commissie organiseert in samenwerking met het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie de tweede editie van het Nieuw Europees Bauhaus-Festival. Het Festival verbindt de Europese Green Deal met ons dagelijks leven en onze leefomgeving. De officiële opening vindt plaats op 9 april, in aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, EU-commissarissen Iliana Ivanova en Elisa Ferreira, de Belgische premier Alexander De Croo en staatssecretaris Thomas Dermine, evenals de directeur-generaal van IIASA, Hans-Joachim Schellnhuber.

De pijlers van het evenement

Het Festival vormt een belangrijke brug tussen de beweging rond het Nieuw Europees Bauhaus, vertegenwoordigers van de EU, beleidsmakers, toonaangevende koplopers op het gebied van kunst, architectuur, design, duurzaamheid, innovatie én het grotere publiek.

· Tijdens het Forum zullen keynotes, paneldiscussies en debatten de verschillende aspecten van de NEB-waarden verkennen. Prominente mensen zullen met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen die variëren van wetenschap en technologie tot cultuur en onderwijs, maar ook over regionale en lokale ontwikkelingen en internationale perspectieven. Architecten, kunstenaars, wetenschappers en klimaatactivisten zullen ook een bijdrage leveren aan het discours, en hun visie geven op wetenschap, technologie, cultuur, onderwijs en ontwikkeling op wereldschaal. Elke sessie zal ook worden gestreamd en wereldwijd online beschikbaar zijn.

· De Fair nodigt het publiek uit om meer dan 70 tentoonstellingen van vernieuwers te bekijken. Daar worden projecten in NEB-stijl getoond, die met innovatieve oplossingen inspelen op de dringende behoefte aan een duurzamere en rechtvaardigere toekomst. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in meeslepende tentoonstellingsbeelden en interactieve ervaringen om baanbrekende ontwerpen te ontdekken die inspelen op maatschappelijke en ecologische behoeften.

· Het Fest wordt de plek waar cultuur, kunst en plezier samenkomen om creativiteit, innovatie en diversiteit te vieren. Het publiek mag zich alvast voorbereiden op dans-, theater- en

muziekshows van artiesten van over de hele wereld (zoals Sibil•la en Besac Arthur), maar ook op wetenschappelijke experimenten en workshops over upcycling.

De prijsuitreiking van de Nieuw Europese Bauhaus-prijzen 2024: 390.000 euro wordt uitgereikt, steun aan Oekraïne, de westelijke Balkan en de regio's in de EU

Dit jaar vindt de prijsuitreiking plaats van de vierde editie van de prestigieuze NEB-prijzen. De NEB-prijzen worden uitgereikt in vier categorieën: een hernieuwde band met de natuur; een gevoel van verbondenheid terugwinnen; prioriteit geven aan de plaatsen en mensen die dit het meest nodig hebben; projecten die de vormgeving van een circulair industrieel ecosysteem én de levenscyclus-gedachte ondersteunen. Er zijn 50 finalisten in de laatste fase van de wedstrijd – niet alleen kandidaten met afgeronde projecten, maar ook jonge mensen met innovatieve ideeën. Allemaal getuigen ze van de creativiteit, het talent en de inzet van mensen uit heel Europa en daarbuiten om een duurzamere, inclusievere en mooiere wereld op te bouwen.

Voor het eerst komen projecten uit Oekraïne ook in aanmerking voor de NEB-prijzen, naast projecten uit EU-lidstaten en de Westelijke Balkan. Een "Speciale erkenning voor Oekraïnes inspanningen voor wederopbouw en herstel" zal worden toegekend aan projecten en ideeën die aansluiten bij de NEB-waarden. Deze projecten en ideeën dragen actief bij aan de wederopbouw van Oekraïne - de inspanningen en de inzet van Oekraïne om zichzelf opnieuw op te bouwen worden erkend en ondersteund. De NEB-prijzen 2024 richten zich ook op de regio's die te maken hebben met intense sociaal-economische problemen of die de meeste uitdagingen ondervinden op weg naar een koolstofneutrale economie. Daarom wordt een vierde van de prijzen toegekend aan projecten en ideeën die voor deze plekken een positieve verandering teweegbrengen.

Een van de genomineerden van dit jaar is 'The Station' (België). The Station heeft als doel om een op hernieuwbare energie werkende werkplaats te bouwen in een Belgische weide, waar de gemeenschap samen seizoensoogsten kan omzetten in voedsel, kleuren en materialen, en waarbij het potentieel van de omringende planten maximaal wordt benut.

Tijdens de prijsuitreiking worden 20 van de 50 finalisten beloond met een totaalbedrag van 390.000 euro. Als onderdeel van de ervaring wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan het stemproces om in elke categorie een winnaar aan te wijzen. Sinds 2021 hebben zich al meer dan 5.000 kandidaten ingeschreven voor de NEB-prijzen. De editie van 2024 is opnieuw een bewijs dat deze gemeenschap steeds groter wordt.

De volledige lijst van genomineerden voor de prijzen van 2024 is te vinden op de officiële website.

Het Nieuw Europees Bauhaus-Festival is gratis en voor iedereen toegankelijk, en biedt een unieke kans om deel uit te maken van een teweeggebrachte ervaring. Het Festival is vrij toegankelijk, maar voor de openingsceremonie en de uitreiking van de NEB-prijzen is inschrijven verplicht.

Klik hier om foto's van het NEB-Festival te bekijken.

Voor meer informatie en vragen, contacteer: media@new-european-bauhaus-Festival.eu

Achtergrondinformatie

Het Nieuw Europees Bauhaus (NEB) is een Europese beweging die iedereen oproept om samen een betere toekomst te bedenken en te bouwen: mooie, duurzame en inclusieve plaatsen, producten en manieren van leven. Dit interdisciplinaire initiatief, dat in 2021 door de Europese Commissie in het leven werd geroepen, is nauw verbonden met de Europese Green Deal en biedt een platform voor experimenten, verbinding en positieve verandering door middel van bottom-up projecten. Het Nieuw Europees Bauhaus richt zich voornamelijk, maar niet uitsluitend, op de transformatie van onze leefruimtes en slaat een brug tussen de wereld van wetenschap, technologie, kunst en cultuur teneinde innovatieve oplossingen te ontwikkelen die zowel milieuvriendelijk als toegankelijk zijn voor iedereen. Door teamwork en betrokkenheid bij de gemeenschap geeft het lokale en regionale gemeenschappen, industrieën en creatieve geesten de kans om onze levenskwaliteit te verbeteren.

Visit New European Bauhaus site

Het Nieuw Europees Bauhaus Festival keert terug naar Brussel - Belgisch project genomineerd voor de NEB-prijzen van 2024