Overslaan en naar de inhoud gaan

Archief

couverture du dossier des dons aux MRAH entre 1842 et 1891

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) vormden sinds hun oprichting in 1835 een grote hoeveelheid aan archiefbestanden die getuigen van hun activiteiten als wetenschappelijke en museale instelling.

Het centrale archief bevat oorspronkelijke historische informatie over de verwerving en het beheer van de museumcollecties, over de evolutie van de gebouwen en tentoonstellingszalen, over de educatieve activiteiten en de tentoonstellingen die er werden georganiseerd. Verder worden er de archieven van conservators en onderzoekers bewaard die een licht werpen op hun relaties met de overheidsinstanties, de academische wereld, de kunstmarkt, het mecenaat, verzamelaars enz.  

Het archief, beheerd door de Archiefdienst van de KMKG, heeft enerzijds als taak de archiefbestanden te centraliseren en staat anderzijds in voor de selectie, klassering, conservering, valorisatie en ontsluiting ervan voor onderzoekers via het opstellen van inventarissen en andere werkinstrumenten in combinatie met het beheer van een leeszaal.

Op afspraak
Onderzoekers worden enkel op afspraak ontvangen van dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 12u30 en 13u30 tot 16u30, in de leeszaal van het Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel.

Belangrijk: het fonds Jean Capart en de serie Aanwinsten via aankoop kunnen voor een onbepaalde duur niet geraadpleegd worden. Een externe firma zal ze digitaliseren. Alvast bedankt voor jullie begrip.

Onderzoeksverklaring
Elke aanvraag tot consultatie dient voorafgaandelijk goedgekeurd te worden door de Archiefdienst. Onderzoekers dienen hiervoor een Onderzoeksverklaring in te vullen.

Inventarissen
Inventarissen en andere onderzoeksinstrumenten vind je op de pagina Publicaties.

Contact
Sylvie Paesen
T: + 32 (0)2 741 72 38
E: s.paesen@kmkg.be