Overslaan en naar de inhoud gaan

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis stellen tentoon in het Koreaans Cultureel Centrum - Koreaanse schatten in België (her)ontdekt

31.03 - 13.05.2022

Persbericht: De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis stellen tentoon in het Koreaans Cultureel Centrum - Koreaanse schatten in België (her)ontdekt: Celadon, kamerschermen en diplomatieke archieven.

Van 31 maart tot 13 mei zal een selectie Koreaanse kunstvoorwerpen uit de verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) tentoongesteld zijn in het Koreaans Cultureel Centrum.De tentoonstelling, een coproductie van beide instellingen, is uitzonderlijk omdat er objecten te zien zullen zijn die tot op heden bewaard werden in de reserves van het museum, verborgen voor het grote publiek, terwijl andere pas terug zijn uit Korea, waar ze recent werden gerestaureerd.

De selectie omvat zes objecten uit de Goryeo-dynastie (918-1392), vervaardigd in celadon, de techniek die algemeen wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Koreaanse ceramiekproductie, naast een bronzen kundika en een bronzen etui voor acupunctuurnaalden. Deze acht voorwerpen werden gerestaureerd dankzij een project dat reeds in 2019 werd opgestart, in het vooruitzicht van de viering van 120 jaar diplomatieke relaties tussen Korea en België (2021). Ze worden getoond samen met twee prachtige kamerschermen uit de Joseon-dynastie (1392-1910), eveneens uit de collecties van de KMKG.

Naast de gerestaureerde objecten zal de bezoeker ook kennismaken met het restauratieproces en zo een idee krijgen van de Koreaanse technieken voor de restauratie van erfgoed.

De tentoonstelling toont bovendien een reeks waardevolle documenten uit de Belgische diplomatieke archieven van de late 19de en vroege 20ste eeuw. Deze documenten zijn van historisch belang omdat ze het verhaal vertellen van de eerste contacten tussen onze twee landen, die uiteindelijk leidden tot de ondertekening van het Vriendschaps- en Handelsverdrag ussen België en Korea in 1901.

De tentoongestelde originele kopijen van dit verdrag, opgesteld in het Frans en in het Chinees, zijn des te kostbaarder daar de ondertekende exemplaren van de Koreaanse kant onvindbaar zijn in Korea.

Verschillende organisaties werkten mee aan de tentoonstelling: de Overseas Korean Cultural Heritage Foundation, het National Palace Museum in Korea, het National Research Institute of Cultural Heritage, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Diplomatieke Archieven van het Belgische Ministerie voor Buitenlandse Zaken. Adrien Carbonnet, directeur van het Center for Korean Studies van de KU Leuven en Nathalie Vandeperre, conservator van de collecties Verre Oosten in de KMKG zijn samen commissaris van het project.

De officiële opening heeft plaats in het Koreaans Cultureel Centrum op 31 maart om 18u. Zowel deelname aan de openingsceremonie als bezoek aan de tentoonstelling zijn gratis, evenwel na reservatie op de website van het Koreaans Cultureel Centrum.

***

PRAKTISCHE INFORMATIE
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis stellen tentoon in het Koreaans Cultureel Centrum - Koreaanse schatten in België (her)ontdekt: Celadon, kamerschermen en diplomatieke archieven.

Data
31.03.2022 - 13.05.2022

Adres
Koreaans Cultureel Centrum
Regentschapsstraat 4
1000 Brussel
België
T: 32 (0)2 274 29 80
W: https://brussels.korean-culture.org/fr

Contact pers Koreaans Cultureel Centrum
Charlotte GRYSON (NL)
E: charlottegryson@kccbrussels.be
T: 02 274 29 80

CHUNG Haetal (FR)
E: haetal.chung@kccbrussels.be
T: 02 274 29 80

 

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis stellen tentoon in het Koreaans Cultureel Centrum - Koreaanse schatten in België (her)ontdekt

Contact Pers

Anne Goffart
E: a.goffart@kmkg.be
T: 32 (0) 473 81 36 42