Zuidoost-Azië

Cambodja, Thailand en Myanmar (Birma)

De verfijnde sculpturen van hindoeïstische en boeddhistische godheden, die ooit deel uitmaakten van grote tempelcomplexen, dateren uit de bloeiperiode van het Khmer-rijk. De lakwerkkunst van Thailand en Birma is vertegenwoordigd in beelden, gebruiksvoorwerpen en meubels, waaronder een manuscriptenkast met taferelen uit het Ramayana-epos. Grote Thaise banierschilderingen leren ons de gebeurtenissen uit het leven van de historische Boeddha.

Vietnam en Laos

De grote bronzen keteltrommen vormen een opvallend element in de tweede zaal. Het tromgeroffel zou volgens de traditie regen opwekken. De Vietnamese ceramiek van vóór de 15de eeuw is eveneens een uniek ensemble. Het is afkomstig van de collectie Clément Huet, die in 1952 door het museum werd verworven. Tot de topstukken behoort de ceramiek van de eerste Vietnamese dynastieën van de Ly en de Tran (11de-14de eeuw), monochrome ceramiek en celadon. Het mooie vaatwerk en de sculpturale ceramiek laten toe verbanden te leggen met het archeologische werk dat door het museum en het Vietnam Institute of Archaeology in 2002 werd verricht op de pottenbakkersovensite van Go Hoi in het centrum van Vietnam. Een paar oorsieraden van de oude Sa Huynh-cultuur werd recent geschonken door de Kamer van Koophandel en Nijverheid België-Vietnam.

Indonesische archipel

De vele eilanden tonen een grote verscheidenheid waarin tribale en animistische geloofsovertuigingen, hindoeïsme, boeddhisme en islam een belangrijke rol spelen. Dit komt tot uiting in expressieve sculpturen, sierlijke gebruiksvoorwerpen, verfijnde sieraden en de typische batik- en ikat-weefsels. Oude maquettes van huizen laten u de plaatselijke architectuur zien.

Schimmentheater

In de laatste ruimte staat een schimmentheater opgesteld met bijhorend gamelanorkest. Volhouten poppen, marionetten van leder en houten maskers voeren u naar de aloude hindoeïstische heldenzangen van het Ramayana en het Mahabharata-epos. Druk op de knop en u krijgt er de muziek bij.