Van Zarathustra tot Ayatollah

Een cultuurhistorische benadering van Iran
don 17-11-2016 - don 24-11-2016

Iran vandaag, Perzië gisteren, Eránshahr of Airyána Vaéjah in een nog verder verleden. Het rijk der Ariërs is zonder twijfel als cultuurregio ‘minder ver van ons bed’ dan we vermoeden. Wonend in het thuisland van de Meden en de Perzen, zelf etnisch verwant met Grieken, Romeinen, Slaven, Kelten en Germanen, putten de Iraniërs uit eenzelfde Indo-Europese culturele oererfenis als een groot deel van West-Europa.

Hoewel het sinds de 7de eeuw onlosmakelijk verbonden is met de wereld van de islam, kiest Iran toch zijn eigen religieuze koers (Sjiieten versus Soennieten). Daardoor heeft het zich politiek  geïsoleerd en is het een confrontatie aangegaan met zijn machtige buren (Seldjoeken, Ottomanen).  Sinds de 16de eeuw, met de Safawieden als regerend koningshuis, vallen godsdienst en staat volledig samen en ontwikkelt zich een duidelijke eigen Iraanse identiteit welke sindsdien tegen alle buitenlandse inmenging in, met alle middelen wordt beschermd en gekoesterd.

Het verhaal van Iran is dan ook een ontdekkings- en herkenningstocht doorheen meer dan 5000 jaar gestratificeerde lagen geschiedenis en beschaving, om uiteindelijk aan te komen bij een gastvrij en fier volk, dat ontegensprekelijk één van de belangrijkste pionnen is op het geopolitieke schaakbord van het Nabije Oosten.

Docent: Louis Hulstaert

Data en tijdstip:
Do 17 & 24.11.2016      10:15 - 12:45 en 14:00 - 16:30 (2 donderdagen)

Prijs: € 50 / € 44 Amarantleden, leden VED

Inschrijven: E: Amarant
                     T: 070 233 048