Vacature : Freelance workshopbegeleiders voor de tentoonstelling ‘Crossroads. Reizen door de middeleeuwen’

Freelance workshopbegeleiders voor de tentoonstelling ‘Crossroads. Reizen door de middeleeuwen’(m/v)
tijdelijke tentoonstelling in het Museum Kunst & Geschiedenis I 27.09.2019 – 29.03.2020
 

Van september 2019 tot maart 2020 toont het Museum Kunst & Geschiedenis de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de middeleeuwen'. Na Amsterdam, Bonn en Athene zal dit tentoonstellingsproject in Brussel een eigen invulling krijgen. Een grote variëteit aan unieke en uitzonderlijke objecten uit heel Europa  wordt bijeengebracht. Na deze tentoonstelling gezien te hebben, geloof je niet langer aan ‘de donkere middeleeuwen’. Ze geeft immers een fascinerend beeld van een wereld in beweging via migratie, contact en uitwisseling als de bouwstenen van een Europa in wording.

Visigotische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift, gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, al deze voorwerpen onthullen de contacten en uitwisselingen tussen de volkeren.

En dat er wat bewoog! Tegelijk met het uitdoven van de klassieke tradities kregen jonge religies uit het Midden-Oosten voet aan de grond in West-Europa. Na 476 raakten hele volken op drift (Goten, Longobarden, Franken, Avaren …) en dit bracht een dynamiek op gang die voor veel uitwisseling en diversiteit zorgde. De talrijke prachtige objecten uit alle windstreken die op Crossroads te zien zijn, getuigen van de eigen identiteit van deze mensen, maar ook van de vele manieren waarop ze elkaar wederzijds beïnvloedden: religieus, cultureel en materieel.

Functieomschrijving
Als workshopbegeleider verzorg je in de eerste plaats creatieve workshops voor schoolkinderen (lager en middelbaar). Daarnaast begeleid je ook lagere schoolklassen doorheen de tentoonstelling en geef je verjaardagsfeestjes.
 

Functieprofiel

 • Je bent bij voorkeur master in de kunsten, geschiedenis, kunstwetenschappen of hebt aantoonbare professionele ervaring in het onderwijs, museumeducatie of jongerenwerking.
 • Een bijkomend diploma lerarenopleiding is een pluspunt.
 • Kunnen gidsen in het Engels is dat ook.
 • Je bent gek op de middeleeuwen en je hebt inspiratie om deze periode genuanceerd toe te lichten en de link te leggen met het hier en nu.
 • Je houdt ervan de handen uit de mouwen te steken, nieuwe dingen te leren en uit te proberen en samen met een jong publiek creatief te werken.
 • Je hebt inzicht in didactiek en leerprocessen en ervaring met interactieve werkvormen. Je hebt een goede materialenkennis en begrijpt wat je waarvoor kan gebruiken.
 • Je houdt ervan om zaken ten gronde uit te zoeken en clichés te ontkrachten.
 • Je kunt een thematische en goed gestructureerde rondleiding geven die wetenschappelijk onderbouwd is en afgestemd is op een specifieke doelgroep.
 • Je hebt ervaring in het werken met diverse doelgroepen en varieert in werkvormen.
 • Je bent flexibel inzetbaar, eventueel ook in het weekend.
 • Je werkt graag met publiek en bent een teamspeler.

 

Aanbod

 • Je kan bij ons aan de slag als freelancer op zelfstandige basis of via Amplo of Smart. De frequentie van de rondleidingen en/of workshops hangt af van de aanvragen van de groepen.
 • Thematische en methodische vorming en opvolging.
 • Een boeiende en mooie werkomgeving, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Interesse?

Heb je interesse in deze vacature, stuur dan ten laatste 31 augustus je kandidatuur met
                - sollicitatiebrief waarin je je kandidatuur motiveert &                
                - uitgebreid cv
         

naar Klara Herremans, coördinator Dienst Publiek / Service aux Publics – Jubelpark 10, 1000 Brussel: public@kmkg-mrah.be. We voorzien sollicitatiegesprekken op 3 & 5.9.19.
 

Meer info: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/crossroads