Tibet en Nepal

Bronzen godheden en rituele objecten

Juweeltjes van verfijnde smeedkunst refereren aan het uitgebreide pantheon van de Himalaya waar natuurreligie, sjamanisme, bönreligie en boeddhisme elkaar vinden. Dit levert honderden boeddha's, bescherm- en schrikwekkende godheden op naast historische figuren. U ontdekt rituele voorwerpen en gebedsobjecten.

Thang-ka

Thang-ka zijn Thibetaanse rolschilderingen die de gelovigen in contact brengen met de boeddha's en de boddhisattva's. Het museum verwierf er in 1956 een tweehonderdtal, alle afkomstig van de verzameling Léon Verbert. Hij werkte van 1907 tot 1935 in China en ondernam talrijke reizen. Hij was bijzonder door de kunst en cultuur gefascineerd.

Zeldzame stukken zijn de twee thang-ka met gouden hand- en voetafdrukken waarop de Eerste Dalai Lama en de eerste koning van Tibet zijn afgebeeld en voorstellingen van de Potala en andere belangrijke kloosters van de Gelugpa-orde. Daarnaast krijgt u ook een volledige reeks van twaalf thang-ka uit de 18de eeuw te zien. Zij verhalen de belangrijkste daden en gebeurtenissen uit het leven van de historische Boeddha.
Omwille van de goede bewaring is er een vijfentwintigtal werken op zaal en wordt er geregeld gewisseld.

Met de CD-rom is de ganse collectie nu volledig zichtbaar. Een interactief programma maakt het mogelijk de rol-schilderingen in detail te bekijken. Een bijhorende technische fiche en een beknopte iconografische beschrijving situeren elke rolschildering.