Rome

Apamea

De archeologische vondsten van de Belgische missie in Apamea (Syrië) vormen de spil van de Romeinse verzameling. De spectaculaire reconstructie van een deel van de grote zuilengalerij brengt die antieke stad aan de Orontes werkelijk tot leven. Bovendien wandelt u langs een opmerkelijke selectie mozaïeken uit de 4de en 5de eeuw. Zo verfraaide het 120 m² grote ‘Jachtmozaïek’ vroeger de ontvangstzaal van de gouverneur van Syria Secunda.

In beeld

De zalen herbergen tal van geïdealiseerde marmeren beelden. Het zijn Romeinse kopieën en interpretaties van beroemde Griekse originelen zoals de Afrodite van Knidos. In de portrettengalerij komt de Romeinse beeldhouwkunst wat realistischer uit de hoek. De hoogwaardigheidsbekleder uit Carië, Klein-Azië, is bijzonder expressief. Het orgelpunt is het zeldzame monumentale bronzen beeld van keizer Septimius Severus.

Sarcofagen

Een collectie fraai bewerkte sarcofagen en funeraire stèles vertellen u meer over de overledenen en hun geloof in het leven na de dood.

Het dagelijkse leven

Op de tussenverdieping scheppen olielampjes, geblazen glaswerk, theatermaskers, huidschrapers, bronzen kruiken en zomeer een boeiend beeld van het dagelijkse leven in het Romeinse rijk.

Maquette van Rome

Het monumentale schaalmodel is een belevenis. U wandelt in gedachten langs de Via Appia, bezoekt de thermen van Trajanus, voelt de spanning van de paardenrennen in het Circus Maximus, aanhoort de redenaars op het Forum Romanum en vereert de goden in het Pantheon… De bijhorende multimediavoorstelling maakt alles nog aanschouwelijker. 
meer info