Romaanse en Maaslandse kunst

Kostbaarheden van de westerse middeleeuwen

Bij wijze van inleiding wordt dieper ingegaan op de thema’s reliekencultus en liturgie. U komt te weten wat een draagaltaar is, ontdekt de voorliefde voor curiosa van de middeleeuwers en vooral hoe belangrijk relieken waren voor de toenmalige gelovigen. Zo kunt u met kennis van zaken de meesterwerken in de cirkelvormige zaal bewonderen. De ivoorsnijkunst, de houten Madonnabeelden, de edelsmeedkunst en de liturgische weefsels dateren uit de 11de tot de 13de eeuw. Deze stukken zijn uiterst zeldzaam.

Edelsmeedwerk

De collectie van Maaslandse edelsmeedkunst brengt de buitengewone ontplooiing van de metaalkunst in het bisdom Luik en zijn omgeving gedurende de 12de en de 13de eeuw tot leven. De prachtige voorwerpen versierd met edelstenen, goud en gekleurd email, komen hoofdzakelijk uit de kerkschatten van Stavelot, Florennes, Maastricht en Oignies. Het zijn stuk voor stuk getuigen van de pracht van de Romaanse sierkunsten uit onze streken. Topstukken zijn de hoofdreliekhouder van paus Alexander en het draagaltaar van Stavelot.

Tips

- Het ‘middeleeuwse scriptorium’ herbergt didactische fiches en interactieve computerspellen.
- De zaal Romaanse en Maaslandse kunst vormt een interessante aanvulling op een bezoek aan de verzameling Merovingers en een mooie inleiding op de zalen Gotiek-Renaissance-Barok!