Prehistorie

De verzameling Nationale Prehistorie is de grootste in zijn genre van België. Alle periodes, van de eerste menselijke nederzettingen - bijna een half miljoen jaar geleden - tot de Kelten, worden belicht. In een afzonderlijk zaaltje komen de opgravingen van de Belgische gebroeders Siret in Spanje aan bod.

Steentijden

De vuurstenen artefacten werpen een licht op de levenswijze van de prehistorische jager en voedselverzamelaar en van de eerste landbouwers en veetelers. De bekende silex van Spiennes katapulteert u naar het 4de millennium v. Chr. Die neolithische mijnsite staat sedert 2000 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In de zaal wordt uitvoerig ingegaan op de ontginning van het steenmateriaal.

Metaaltijden

Brons en ijzer blijken uitstekende materialen voor het vervaardigen van bijlen, vaatwerk en zo meer. De overgang van stenen naar metalen gebruiksvoorwerpen vindt ook ingang in onze streken vanaf 2000 v. Chr. Uit de Keltische periode wordt een prachtig gouden ornament tentoongesteld dat ooit een drinkhoorn versierde. Het werd ontdekt in een rijk graf uit Eigenbilzen van ca. 400 v. Chr.

Verzameling Siret - GESLOTEN VOOR RENOVATIE

In een afzonderlijk zaaltje worden spectaculaire vondsten van de El Argar-cultuur tentoongesteld. Die cultuur bloeide in het 3de millennium in Zuid-Spanje en werd door twee Belgische archeologen, de broers Siret, bestudeerd. Vooral de zilveren diademen zijn ongewoon voor de tijd.

Historiek

Naast talrijke privégiften bestaat de collectie Prehistorie van het museum uit voorwerpen die opeenvolgende conservators van de afdeling Nationale Archeologie geregeld meebrachten van opgravingen. Aan het begin van de 20ste eeuw lag deze afdeling overigens aan de grondslag van de Nationale Dienst voor Opgravingen.