Precolumbiaans Amerika

VERNIEUWDE ZALEN SINDS 17 JUNI 2011

Collectie Janssen naar het MAS

Begin februari 2011 vertrok de collectie Janssen naar het Antwerpse MAS (Museum aan de Stroom). De vrijgekomen  ruimte biedt nu plaats aan een aantal kwaliteitsvolle objecten en interessante stukken uit de reserves.

Nieuw in de presentatie

Een fragment van een verfijnde muurschildering uit de UNESCO werelderfgoedstad Teotihuacán komt nu opnieuw op zaal. In de Pluimenzaal verrassen we u met een polychrome lederen mantel die door de Tehuelche, ruiter-indianen uit Patagonië, werd gedragen als harnas. Dit unieke stuk werd recent in de reserves 'ontdekt'. Ook de Olmekencollectie wordt aangevuld, met kleine beeldjes uit de reserves en een reusachtige kop uit Veracruz. Die laatste is een zeer mooie replica geschonken door de staat Mexico.

Blijvers

Daarnaast blijft het Museum Kunst & Geschiedenis een van de belangrijkste musea voor precolumbiaanse kunst met topstukken zoals het levensgrote terracottabeeld uit El Zapotal in Mexico, het Mochicavaatwerk uit Peru, de door Kuifje vereeuwigde houten Chimufiguur en mummie, de verentooi van de Amazone-indianen en nog veel meer.