Portretkop Livia, na 36 jaar terug opgedoken

Brussel, winter 1976

Tijdens een winters weekend wordt de marmeren kop van Livia, echtgenote van keizer Augustus, gestolen uit de Romeinse portrettengalerij van het Jubelparkmuseum. Maar het uitzonderlijke kunstwerk verdwijnt daarom niet uit de wetenschappelijke publicaties die daarna verschijnen. Het blijft onder de aandacht van onderzoekers wereldwijd.

Berlijn, mei 2012

Op de Duitse kunstmarkt duikt een Romeinse portretkop op. De alerte staf van de Antikensammlung in Berlijn ruikt onraad en neemt contact op met het Jubelparkmuseum. Livia is terug opgedoken!
Met medewerking van de juridische dienst van Belspo en de Belgische en Duitse politie kan de zaak snel worden geregeld. De eigenaar blijkt het beeldhouwwerk te hebben gekocht in 1979 op een colloquium in Wenen. Hij krijgt een financiële vergoeding van € 25.000, een fractie van de huidige waarde van het stuk.

Brussel, oktober 2012

Het beeldhouwwerk wordt opnieuw tentoongesteld in de verzameling Rome. In de portrettengalerij staat Livia oog in oog met haar zoon Drusus de Oudere en haar echtgenoot Octavianus, de latere keizer Augustus.

Meer over Livia en het Brussels portret