Portrethoofd van Livia

Livia, 51 jaar aan de zijde van Octavianus/Augustus

Livia (58 v. Chr. – 29 n. Chr.) maakte ten volle de burgeroorlog mee die Rome teisterde na de moord op Caesar in 44 v. Chr. Zij moest zelfs Italië ontvluchten want haar naam stond op de proscriptielijsten van Octavianus, de toekomstige keizer Augustus.
Deze laatste riep echter de amnestie af in 39 v. Chr. en maakte kennis met Livia, kort na haar terugkeer. Het was liefde op het eerste gezicht, maar hun huwelijk was ook een verstandige keuze. Het was een verbintenis tussen twee zeer machtige Romeinse families.
Livia was een voorbeeldige echtgenote, de perfecte Romeinse vrouw: waardig, trouw, kuis en vroom. Zij speelde een belangrijke rol als raadgeefster van haar man en later van haar zoon Tiberius. Dat was zeer ongebruikelijk in de Romeinse samenleving. Maar Livia was dan ook een opmerkelijke dame.

Het portret van Brussel

De portretten van van de keizerlijke familie waren tastbare modevoorbeelden voor de rest van het Romeinse rijk.
Livia passeert de revue met allerhande kapsels gedurende vijftig jaar. Op het einde wordt zij steeds vaker afgebeeld met goddelijke attributen zoals een diadeem, bloemenkronen en Grieks getinte klederdracht.
Zo is het Brusselse portret getooid met een diadeem. Hierop en in haar haren zijn resten van polychromie te ontwaren. Inderdaad, in de oudheid werden stenen beelden ook beschilderd! Dat dit nu nog zichtbaar is, is uitzonderlijk. Maar het kunstwerk is dan ook bijzonder goed geconserveerd, zelfs de neus is intact!