PARTITA PARTAGÉE

Concert-lezing (in het Frans) naar de Partita nr.2 in D klein voor solo viool van Johann-Sebastian Bach (1720)
zon 21-05-2017

De Partita voor viool n°2 van Johann Sebastian Bach vergezelt violist George van Dam al geruime tijd. De rijkdom, verscheidenheid en expressieve kracht van de compositie, die haar hoogtepunt bereikt in een zinderende finale ‘chaconne’, maakt de Partita uniek binnen Bach’s oeuvre.

Met dramaturge Isabelle Dumont ontstond de idee om de opbouw en de muzikale architectuur van dit virtuoze stuk te delen met het publiek alvorens het te spelen en zo een ander perspectief te bieden op het genie van Bach.

Meester in het contrapunt en de harmonie, strengheid alsook het streven naar helderheid en evenwicht koppelend aan formele inventiviteit en duizelingwekkende ritmiek, transformeert Bach de viool hier tot een polyfoon instrument. Het inzetten van al haar mogelijkheden levert een partituur op met een dramatische en emotionele zeggingskracht zonder weerga.

Als prelude vertolkt George van Dam een kort hedendaags stuk van de Japanse componist Yuji Takahashi, virtuoos pianist en vertolker van onder meer werk van Bach. In ‘Seong-Hwa’ (2005) is elke noot als een kleur op zich, het spel als een wandeling … om zo fijnzinnig de oren te openen voor het timbre van de viool en ze voor te bereiden op het luisteren naar de Partita.

 

Kunstenaars
Isabelle Dumont (tekst) & George van Dam (viool)

Werken
Johann Sebastian Bach (1685-1750), Partita voor viool nr. 2 in D minor
Yūji Takahashi (1938), Seong-Hwa (2005)            

Datum & tijdstip
zon 21-05-2017 om 11 uur

Duur
Ca 75 min

Prijs
€ 12/8 concert
€ 20 combi concert + expo
€ 14 combi concert + collecties

Tickets online beschikbaar

Inlichtingen
E: reservaties