Onderzoek van de precolumbiaanse mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (IRAM)

In het kader van een wetenschappelijk project (Interdisciplinary Research on Andean mummies – IRAM)  geleid door onderzoekster Caroline Tilleux en Serge Lemaitre, conservator van de verzamelingen Amerika, worden een aantal mummies onderworpen aan een medisch onderzoek. Het initiatief, dat wordt ondersteund door het Fonds Jean-Jacques Comhaire (Koning Boudewijnstichting), streeft naar een betere kennis van de individuen die inmiddels 175 jaar geleden in onze Belgische collecties terechtkwamen! De onderzoekers van de KMKG hopen informatie te kunnen achterhalen over hun leeftijd, geslacht, de periode en de cultuur waarin ze leefden, hun mogelijke doodsoorzaak, letsels en ziektes waaraan ze leden, hun dieet en geografische afkomst.

De precolumbiaanse mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis gaan dus onder de scanner in de Cliniques universitaires Saint-Luc. De beroemdste onder hen werd kort geleden onderzocht. Deze mummie inspireerde Hergé voor zijn personage Rascar Capac in albums De zeven kristallen bollen en De Zonnetempel.

De resultaten zullen onder verschillende vormen beschikbaar gemaakt worden (publicaties, conferenties). Er komt een website over het project met regelmatige updates : www.iram-project.be.

(23 maart 2017)