Onderzoek op de 'misdaad' van Dagobert II

Op maandag 19 november 2012 brachten de gerenommeerde wetsdokter Jean-Pol Beauthier en Caroline Polet, anthropologe bij het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen een bezoek aan de Merovingische collectie van de KMKG. In hun 'bagage' stak de schedel van Sint-Dagobert II (650-679), die op 23 december 679 werd vermoord en vervolgens rond 872 door het concilie van Douzy gecanoniseerd werd. De dag van vandaag behoort de schedel tot de zogenaamde “Schat van de Zwarte Zusters” die in Mons (Bergen) wordt bewaard.

Volgens de legende werd Dagobert II gedood door een lans die zijn oog doorboorde. Met het onderzoek van maandag 19 november wilden we deze veronderstelling verifiëren.

Voor de gelegenheid werd een heel repertorium van Merovingische wapens klaargelegd: lans, zwaard, scramasax (= groot mes) en francisca (= Frankische werpbijl).

Een eerste blik op de schedel maakte reeds duidelijk dat het verhaal over de lans in het oog geen steek hield. Vervolgens werden de verschillende wapens door dr. Beauthier op de plaats van de verwonding uitgetest waarbij hij telkens uitgebreid commentaar gaf. Eén na één konden de meeste wapens als oorzaak voor de 'misdaad' uitgeschakeld worden.

De resultaten van dit onderzoek zullen nog wat geduld vergen maar zeker is reeds dat het een zeer boeiende studie betreft!