Oceanië

De zaal Oceanië is momenteel gesloten. Het beeld van Moai is wel al toegankelijk.

Een continent van eilanden

Geografisch en etnografisch wordt het eilandencontinent Oceanië in drie verdeeld: Melanesië (de eilanden met de mensen met een zwarte huidkleur), Polynesië (de talrijke eilanden) en Micronesië (de kleine eilanden). In de collectie zijn alleen Polynesië en Micronesië vertegenwoordigd.

Etnografie en archeologie

Van de sier- en gebruiksvoorwerpen is momenteel een prachtige verzameling boombastdoeken te zien. Die werden als kleding gebruikt, maar onder meer ook als geschenk. Er wordt uitvoerig en aanschouwelijk ingegaan op de navigatie en de inbezitneming van het enorme gebied. Twee houten beeldjes uit Paaseiland zijn topwerken wegens hun zeldzaamheid, ouderdom en bizarre schoonheid... Het archeologische materiaal komt vooral uit Paaseiland (Polynesië) en dat heeft te maken met de Paaseilandexpeditie van 1934-1935 waaraan het Jubelparkmuseum deelnam. Sedert tien jaar leidt de huidige conservator er weer archeogische opgravingen.

Onze stenen kolos

Het zes ton wegende stenen beeld van Paaseiland dat in 1935 in België aankwam, was een geschenk van de Chileense overheid als dank voor het uitstekende wetenschappelijke werk van de ploeg onder leiding van de Franse archeoloog Alfred Métraux en de Belgische etnoloog Henri Lavachery. Het schoolschip Mercator, momenteel een toeristische attractie in Oostende, bracht het naar de haven van Antwerpen. Het beeld zelf is één van de twee volledige Paaseilandse kolossen die zich buiten het eiland bevinden.