Overslaan en naar de inhoud gaan

Instaprondleiding - Josef Hoffmann

Maak kennis met architect, designer, scenograaf en leraar Josef Hoffmann (1870-1956).

Via zijn oeuvre struin je doorheen zowat 60 jaar Europese geschiedenis. Hoe Hoffmann zich als jonge twintiger in Wenen vestigt, het intellectuele centrum van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie en een stad die in ijltempo industrialiseert en uitbreidt.

De stad vernieuwt en ook Hoffmann richt zijn blik op de toekomst, liever dan de voorbeelden op school te  herkauwen en herhalen. Onder het goedkeurend oog van zijn mentor Otto Wagner ontpopt Hoffmann zich tot een van de leidende figuren van de Wiener Secession. In 1903 staat hij mee aan de wieg van de Wiener Werkstätte (Weense ateliers): een productiegemeenschap met als centrale idee dat er geen hiërarchisch onderscheid is tussen de schone en decoratieve kunsten.

De tentoonstelling is ingedeeld in zes chronologische hoofdstukken met telkens een  maquette van een iconisch bouwwerk van zijn hand als focuspunt. Een van zijn meest opmerkelijke en beroemde realisaties is het Stocklet paleis. Dit burgerhuis voor de Brusselse bankiersfamilie Stoclet op de Tervurenlaan is een krachttoer van de Wiener Werkstätte en overigens één van de weinig overgebleven parels die getuigen van de filosofie van het Gesamtkunstwerk waarbij het ontwerp als één geheel wordt gedacht, tot het bestek toe. De resulterende harmonie is mooi en draagt bijgevolg bij aan de levenskwaliteit en persoonlijke ontwikkeling van de bewoners.

Laat je op sleeptouw nemen en verleiden door Josef Hoffmann, sleutelfiguur van het Weens modernisme. Een man die ten alle tijden doordrongen was van een onvoorwaardelijke hang naar schoonheid. Immers: uit pure vormen en kwalitatieve materialen vloeit automatisch schoonheid voort en een mens – en bij uitbreiding een gemeenschap - die zich omringt met schoonheid kan meer.

Op zaterdag
14 & 28.10.23
4 & 18.11.23
2 & 16.12.23
13 & 27.01.24
10 & 24.02.24
9 & 23.03.24

Van 13:30 tot 15:00

€ 20 / 8 (-19 jaar & Museumpass)

Meeting point – onthaal Museum A&H

Meer info? Stel je vraag via public@kmkg-mrah.be