Afgietselwerkplaats

De afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis werd opgericht in de 19de eeuw gedurende de regering van koning Leopold II. Zij beheert een collectie van ongeveer 4000 gietvormen van kunstwerken die dateren van de prehistorie tot de 18de eeuw, en baat die ook uit. Gespecialiseerde vaklui maken elk afgietsel volgens oude technieken, en dat zowel bij het gieten als bij het patineren. Kom 'ns kijken naar dat productieproces en de unieke collectie. Door afgietsels te koop aan te bieden, helpt het atelier ook kunst te promoten. Een keuze van kleine exemplaren is in voorraad. Grotere, zoals bustes, beelden ten voeten uit en reliëfs, kunnen worden besteld. Waarom je niet laten bekoren? 

Enkele afgietsels zijn ook te vinden in de museumshop.

De toegang tot de afgietselwerkplaats is vrij. Het Museum Kunst & Geschiedenis organiseert er rondleidingen op aanvraag.

Een grote werfzone voor de herstellingswerken aan de bedaking van het museum wordt geïnstalleerd op het plein voor de afgietselwerkplaats. Op dit moment is de afgietselwerkplaats daarom niet toegankelijk langs de buitenkant. Er zal een toegang worden aangelegd aan de zijkant van het plein door de groendienst van de stad, maar voorlopig is die er nog niet. In afwachting kunnen bezoekers en klanten van de afgietselwerkplaats zich wenden tot het onthaal aan de hoofdingang van het museum. Als de medewerkers aan het onthaal even willen telefoneren naar de afgietselwerkplaats (op het nummer 294), dan zal iemand uit de werkplaats de bezoeker komen ophalen.

Openingstijden

Van dinsdag tot vrijdag: 9:30 - 12:00 en 13:30 - 16:00
Gesloten tijdens het weekend, op maandag en op feestdagen, op 2 en 15/11, en tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

 

Rondleidingen kunnen aangevraagd worden voor een bezoek op dinsdag en donderdag.

 

See video