Before Time Began: Beleef de Droomtijd

Rondleiding + Atelier voor mensen met een mentale beperking

Museum Kunst & Geschiedenis en Créahm Brussel sloegen de handen in elkaar voor het uitwerken van een aanbod voor mensen met een mentale beperking in de tentoonstelling Before Time Began. Aboriginalkunst uit Australië (22.10.21-29.05.22). Deze tentoonstelling over Aboriginalkunst nodigt uit tot persoonlijke expressiviteit, en intuïtieve benadering waar dit project wil op inzetten via een aangepaste rondleiding, gevolgd door een creatieve workshop.

Hart van de tentoonstelling bestaat uit kunstwerken op boombast, doek, paneel, 3D werk, en installaties vanaf de jaren ’50 tot vandaag. De vaak visueel heel krachtige werken zijn gelaagd in betekenis, vol geheimen voor niet-ingewijden. Het zijn materiële uitingen van een cultuur die in se immaterieel wordt doorgegeven: mondelinge overlevering via verhalen, dans, ceremonies die getuigen van een verbondenheid met een mythische ontstaanstijd, en een diep respect voor de aarde en de natuur.

De tentoonstelling reikt dit doelpubliek de mogelijkheid aan om heel direct en met een grote tastbaarheid kennis te maken met (het verre) Australië, in het bijzonder de fauna en de culturen van de Aboriginals via heel concrete voorwerpen zoals boomerangs, speren, sieraden en kunstwerken, vaak opvallend kleurrijk. Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling en workshop wordt met de groepen gewerkt rond het nauwkeurig observeren, en interpreteren van de objecten en kunstwerken, en aan het besef dat deze kunst een manier van spreken is. De aboriginalkunstenaars spreken via hun werk over zichzelf en hun cultuur.

In het Atelier worden de deelnemers uitgenodigd en begeleid om ook zelf creatief aan de slag te gaan met ideeën, materialen en technieken (schilderen). Geïnspireerd door de werken in de tentoonstelling kiezen ze om een individueel of collectief werk te maken, en wat ze daarin over zichzelf willen vertellen: hún verhaal, de manier waarop ze zichzelf situeren in de natuur / de hen omringende wereld.

Praktische informatie
Deze sessies worden verzorgd door de gidsen van het Museum A&H, in samenwerking met de artistes-animateurs du Créahm. U kan inschrijven/reserveren op een van volgende dagen, op een uur naar keuze. Wees er snel bij, want vol is vol.

vr 17.12.21
vr 14.01.22
vr 28.01.22
vr 11.02.22
vr 25.02.22
vr 11.03.22
vr 25.03.22
vr 1.04.22
vr 15.04.22
vr 29.04.22
 

Duur (rondleiding + Atelier): 3 uur

Aantal deelnemers: max. 14 mensen per groep

Prijs: €210 voor rondleiding & Atelier + €6 pp (ticket)

Reserveren: reservations@kmkg.be
Info: public@kmkg.be

 

Met de steun van visit.brussels