VOORBIJ: Henry van de Velde

Passie - Functie - Schoonheid
vri 13-09-2013 - zon 12-01-2014

De tentoonstelling staat onder de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit de Koning en de President van de Bondsrepubliek Duitsland, Joachim Gauck.

'Dé ontdekking van het seizoen'
Het Laatste Nieuws, 29/09/2013''
De uitstekende catalogus is een uitgave van Lannoo en kost
45 €'
De Morgen, 14/09/2013
'Grote ode aan grote designer. Het Jubelparkmuseum brengt een royale ode aan het leven en het werk van een supertalent' Gazet van Antwerpen, 13/09/2013
'Hoera Henry'
DM Magazine, 07/09/2013

'Topexpo van veelzijdig kunstenaar. Henry van de Velde was meer dan een architect. Een expositie in het Jubelpark benadrukt zijn veelzijdigheid. Ze brengt sleutelwerken en speelt ze uit in een unieke opstelling. Absolute top'
De Standaard, 12/09/2013

Henry Van de Velde

Van de Velde (1863-1957) werd opgeleid als kunstschilder, maar ontwikkelde zich tot architect, interieurarchitect, designer, pedagoog en kunstadviseur. Hij liet een indrukwekkend oeuvre na en bouwde een internationale carrière uit met tal van realisaties in België, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Bekende gebouwen zijn onder meer de villa Bloemenwerf in Ukkel, verschillende art-nouveauwoningen in Weimar, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en de modernistische Boekentoren van de universiteit van Gent. Hij stond aan de wieg van de kunstschool waaruit het Bauhaus zou ontstaan en richtte in Brussel de kunstschool Ter Kameren op. Met zijn meubels, zilverwerk, porselein, juwelen, boekbanden en andere creaties wist hij als geen ander praktisch nut en elegante stevigheid met elkaar te combineren. Hij verwierf er internationale faam mee.

Een retrospectieve

De tentoonstelling Henry van de Velde – Passie - Functie - Schoonheid, georganiseerd ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Henry van de Velde, zal een chronologisch overzicht van het leven en het werk van deze veelzijdige kunstenaar brengen aan de hand van een nooit eerder gezien ensemble kunstwerken en vele documenten zoals foto’s en brieven. Van weinig kunstenaars is de levensloop zo bekend als van Henry van de Velde. De man liet bijzonder uitgebreide memoires na. Die maken het de onderzoekers niet alleen mogelijk om diens leven gedetailleerd te reconstrueren, zij werpen ook een licht op het creatieve denkproces dat aan de basis van de kunstwerken ligt. Het is bijgevolg evident dat zijn memoires de rode draad van de tentoonstelling zijn. Het leven en het werk van Henry van de Velde worden aan de hand van meer dan vijfhonderd objecten chronologisch belicht. Schilderijen, meubilair, zilverwerk, juwelen, ceramiek, boekbanden, architectuurontwerpen…, ze zijn alle getuigen van de uitzonderlijke veelzijdigheid van de kunstenaar.
De kunstwerken worden niet alleen uitgeleend door de belangrijkste internationale musea, maar ook talrijke privéverzamelaars hebben de bruikleen van kunstwerken toegezegd. De tentoonstelling beperkt zich niet alleen tot werk van Henry van de Velde zelf, ook kunstwerken van artiesten die een relatie tot Van de Velde hadden, worden getoond om zo de intellectueel-artistieke context aan de bezoekers aan te reiken.

 

Audiogids: € 2

Rondleidingen