Sonore installaties

Roel Heremans - Bremerblauw

5 tot 6 uren
De installatie vormt een klinisch altaar met een resonantie van de gruwelijke impact van Leopold II op Congo. Net zoals de hebzucht van Europese handelaars en leiders op een agressieve manier het sociale weefsel en de stammenstructuur van het toenmalige Congo wegvrat, vreet het salpeterzuur in het infuus langzaam het koper van de contactmicrofoons weg.

Ng Mei Lan - Sent from my spyPhone

6 x ca. 01 min 30 s
Via de telefoon vertellen we soms onze diepste geheimen. We durven meer van onszelf weggeven, ondanks het feit dat je letterlijk in elkaars oor praat. Ver weg en toch dichterbij? Afstandelijk, maar toch intiemer? Zijn we zo pervers dat we dit van anderen willen horen?
Voor het slagen van deze audio-installatie is het noodzakelijk dat de voorziene telefoontoestellen in het museum beantwoord worden. In de Aziatische zalen zijn 6 telefoons gemarkeerd met een groen kaartje. Dit zijn de toestellen die tot de installatie behoren en die u zonder gêne mag opnemen.

Katleen Craenhals & Anne Paulissen - In Between 

10 min
In dit werk zoeken de makers de grens op tussen realiteit en fictie. Ze vertrekken hierbij van de stilte die ze zelf opzochten. Wanneer slaat de angst voor het onbekende toe en wanneer ontstaat verbeelding? Wat gebeurt er als de realiteit fictie lijkt en omgekeerd?
In Between is een bevreemdende installatie die je laat balanceren tussen het vertrouwde en het onbekende.

Celine De Mulder & Manon Kerkhofs - ekkO - een akoestische tocht door 3 ruimtes

09 min 22 s
Haar liefde groeide met de pijn van afwijzing. Haar zorgen houden haar wakker en haar lichaam breekbaar dun. Alleen haar stem en beenderen bleven achter: haar stem bleef, haar beenderen vervormden naar steen. Vanaf dan houdt ze zich verborgen in het woud en is nooit meer gezien. Ze wordt gehoord door iedereen, maar alleen in geluid leeft ze.

Wederik De Backer - HET HOOFD. DE KOP

12 min
Een stem die er niet is, die niet bestaat, maar toch erg dwingend is. Een stem die levens bepaalt, maar door anderen niet gehoord wordt. Horen wat een ander niet hoort.
Wat is deze stem? Waar brengt ze je naartoe?

Ik ben wat jij was.
Ik ben je verleden.
Ge kent mij wel.
Ge hoort mij dikwijls.
Denk heel goed na.

Matthias Decat - Roma Dall’ Alto

12 min
Hoe klinkt een hele stad vanuit de hoogte? Bij de maquette van Rome kan je dit beluisteren. Terwijl je boven Rome uit kijkt, word je mee gevoerd op de poëtische geluiden van de Romeinse stad.

Frederik De Clercq - Ancêtre, Quel est ton nom?

10 min, 07 s