VOORBIJ: De toekomst kwam uit de lucht

Sabena
vri 30-09-2011 - zon 26-02-2012

Sabena zag het licht in 1923. De vliegtuigmaatschappij wilde tot de Europese top behoren en legde de lat steeds erg hoog.

Vliegen: een riskant avontuur

Vóór de introductie van het vliegverkeer, namen reizigers de trein of de boot. Optornen tegen die populaire vervoermiddelen was niet makkelijk. Zeker niet in het begin, toen vliegen nog een riskant avontuur was. Comfort was ver te zoeken en ongevallen waren talrijk. Maar dat was geen reden om het op te geven. Gedurfde initiatieven werden gelanceerd. Zo beschikte Congo al in 1921-1922 over een netwerk van binnenlandse vluchten. Een wereldprimeur!

Technische vooruitgang

De technische vooruitgang was niet te stuiten. De propeller werd vervangen door de jet en later kwam de Concorde. Ook Sabena was van plan dit vliegtuigtype aan te kopen maar bedacht zich uiteindelijk. Op de tentoonstelling ontdekt u spectaculaire ontwikkelingen aan de hand van motordoorsnedes, schaalmodellen en films.

Wist u dat de eerste vliegtuigzitjes rotan tuinstoelen waren? Ze werden al snel vervangen door veiliger en meer comfortabele zetels. Tot 1970 fabriceerde Sabena die zetels in eigen werkplaatsen. 

Van stewardess tot onderhoudstechnicus

Generaties jonge vrouwen droomden van een job als stewardess. Maar op de tentoonstelling vertellen de uniformen ook het verhaal van de buitenshuis werkende vrouw en haar strijd tegen ongelijkheid.

In de luchtvaart is de bemanning het meest zichtbare deel van het personeel. Maar er zijn ook vele andere werknemers. Zonder gespecialiseerd onderhoudspersoneel loopt immers niets. Wist u dat maatschappijen uit de hele wereld beroep deden op Sabena voor het onderhoud van hun toestellen? Sabena-medewerkers oefenden zeer verschillende beroepen uit. Hun werkkledij werd continu aangepast om hen te beschermen tegen de gevaren op de werkvloer. 

Affiches

Sabena was ook een commerciële onderneming met tal van promotiecampagnes op haar actief. In het museum krijgt u affiches te zien waarvan sommige nog nooit werden tentoongesteld. Let op de slogans. Zij weerspiegelen heel treffend de veranderende tijdsgeest! 

Het luchtverkeer toen, nu en in de toekomst

Sabena deelde het Belgische luchtruim met andere maatschappijen, zowel filialen als rivalen. De deregulering van het luchtverkeer en de opkomst van low-costmaatschappijen zorgen nu voor een radicale verandering van het reisgedrag. En hoe zal men reizen in het post-petroleumtijdperk? 

De jongste reizigers

Op de tentoonstelling ontdekt u ook hoe de jongste reizigers vlogen met Sabena. Voor de luchtvaartmaatschappij waren kinderen volwaardige klanten die alle aandacht verdienden.

Publicatie

Een begeleidend boek met schitterende beelden en veel nostalgische verhalen werd uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts

Met medewerking van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

 

B-Dagtrip: trein + toegang. Te koop in alle NMBS-stations. Meer info hier.

combiticket Sabena-Indios no Brasil: € 16