Niet-Europese beschavingen

  • Een overzicht van de verschillende beschavingen van Alaska in het noorden tot Vuurland in het zuiden, over een periode van 5000 jaar.
  • Wegens de wissel van het textiel zal de Islamzaal van 4 tot en met 7 & van 14 tot en met 15 december 2017 gesloten zijn. De islamverzameling omvat ruim 1200 stuks, het duizendtal scherven uit Fustat (het oude Caïro) niet inbegrepen. De objecten komen uit het uitgestrekte gebied tussen Spanje en India en dateren uit de periode tussen 600 en 2000 na Chr.
  • Serene koppen van boeddha's, bronzen keteltrommen en batikweefsels voeren u van Cambodja, Thailand en Myanmar (Birma) over Vietnam en Laos naar de onmetelijke archipel Indonesië. Zuidoost-Azië, op de tonen van een gamelanorkest.
  • Ontdek de cultuur van de Himalaya aan de hand van rituele objecten, bronzen sculpturen van godheden en een uitgebreide collectie thang-ka.
  • De Chinese verzameling geeft een vrij volledig beeld van de verschillende disciplines in de Chinese kunst: ceramiek, jadebewerking, bronsgieterij, houtsculptuur, muurschilderkunst, kostuums, schilderkunst, kalligrafie, meubilair en sierkunsten. Van het Chinees exportporselein wordt een kleine selectie getoond in de China-zalen.
  • De verzamelingen Japanse kunst zijn momenteel niet te zien. Zij worden getoond in het prachtige kader van het Museum voor Japanse Kunst en de Japanse Toren, die beiden deel uitmaken van de Musea van het Verre Oosten te Laken. Helaas is deze site wegens restauratiewerken voor onbepaalde tijd gesloten.
  • De collectie Koreaanse kunst is een van de kleinere verzamelingen en bestaat vooral uit ceramiek. Momenteel zijn de stukken niet tentoongesteld.
  • De zaal Oceanië is momenteel gesloten. Afspraak op 26/10/17! In onze grote herfsttentoonstelling OCEANIA worden de rijke Oceanië-collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in de schijnwerpers gezet. Meer dan 200 voorwerpen uit Nieuw-Zeeland, Melanesië, Micronesië, Polynesië, Hawaï en het Paaseiland worden samengebracht.
  • Deze verzameling omvat enkele Byzantijnse voorwerpen, naast post-Byzantijnse kunst uit Griekenland, Oost-Europa en het Nabije Oosten, Rusland en Ethiopië. Internationaal bekend is de belangrijke collectie Koptisch textiel (Egypte). Van de Byzantijnse stukken is er een met ivoor en been bekleed rozettenkistje.