muZette/muZeven - project voor (Brusselse) lagere scholen

muZette/muZeven is een  kunsteducatief project voor klassen van de lagere school, in Brussel en Vlaanderen*. Het traject brengt de kinderen van de school naar het museum en het gemeenschapscentrum en daartussen op vele plaatsen in hun fantasie.

Het project bestaat uit twee fasen en liedjes vormen de leidraad. Waarom? Omdat liedjes de deur openzetten naar andere culturen en tijden. We verdiepen ons in wat we horen, voelen en zien. De songteksten, de tonaliteit en het ritme van de liedjes versterken de nieuwsgierigheid voor het onbekende, of beter nog: brengen ons thuis bij het bekende. Overal ter wereld en sinds altijd al worden kinderen in slaap gezongen, het werk aangemoedigd met liedjes en gestapt op marsliedjes. Droom je weg bij een Oosters wijsje aan de voet van een Chinees bed, dan kan je wakker worden bij een Marokkaanse poort op de tonen van een Arabisch lied.

De eerste fase is een zangworkshop -in het GC- waarin de kinderen een aantal liedjes leren zingen. Een stemcoach helpt bij het winnen van meer zelfzekerheid en het versterken van de groepsdynamiek. Niet alle Brusselse kinderen kennen immers 'Nienie Ya Moemoe', niet alle Brusselse kinderen kennen 'Ozewiezewoze'.

Met de liedjes op zak, zijn de kinderen klaar om het museum te bezoeken en hun/ons erfgoed te claimen tijdens de tweede fase. Muziek vormt het aanknopingspunt met de museumstukken tijdens het tweede ontmoetingsmoment. Waarom? Omdat het museum ook van de kinderen is en hun stemmen gehoord mogen worden.

Traject in twee sessies: zangworkshop in het gemeenschapscentrum of op school (1), gevolgd door museumbezoek (2)

Duur: 90 min zangsessie & 120 min museumbezoek

Doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Opmerkingen: inschrijven via de deelnemende gemeenschapscentra van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Prijs:  zangsessie: € 80 
          museumbezoek: € 75 + € 2 per leerling (max. 15 lln)

Inlichtingen:
Via de deelnemende Gemeenschapscentra in Brussel (lijst binnenkort beschikbaar)

Via het museum
E: Karen Vanhercke - projectverantwoordelijke
& Christine Willemen - secretariaat Educatieve en culturele dienst

muZette/muZeven: de kortfilm Meer

Deze kortfilm (ca. 5 min) is het filmisch verslag van de pilootfase van het project, afgerond in april 2014.

Regie, scenario & montage: Sarah Dusart
Coördinatie: Anna Van Waeg, Hoofd Educatieve en culturele dienst Jubelparkmuseum
Productie & projectleiding: Karen Vanhercke
Dirigenten: Ruby De Bruyne en Donia Surowiec
Met steun van de Vlaamse Overheid en dank aan Erfgoedcel Brussel

* Scholen in Vlaanderen kunnen zich zeker ook inschrijven voor dit project, waarbij de zangworkshop wordt gegeven op school. Aangezien het haalbaar moet zijn voor de dirigenten om er te geraken, richten we ons vooral op scholen in en rond Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en in en rond Leuven.