Museum zoekt vrijwillige archeolovers voor ArcheoHotspot

Museum Kunst & Geschiedenis zoekt vrijwillige archeolovers voor ArcheoHotspot in het kader van ‘Crossroads. Reizen door de middeleeuwen’ (27.09.19-29.03.20)

Museum Kunst & Geschiedenis rolt, in samenwerking met urban.brussels, een eerste ArcheoHotspot uit in België. Het initiatief dat in Nederland gelanceerd werd door het Allard Pierson Museum maakt archeologie tastbaar en laat het publiek van dichtbij en hands-on kennismaken met het materiaal uit recente Brusselse opgravingen. Er wordt gesorteerd, gedetermineerd en gepuzzeld met écht archeologisch materiaal. Tegelijk komt het gesprek op gang: over de materialen en wat de vondsten vertellen, over het verleden en hoe de archeologie als wetenschap in elkaar zit. Het open archeolab maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Crossroads. Travelling through the Middel Ages’, die loopt van 27.9.19 tot 29.03.20. De Archeo- Hotspot is open op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00-16:00.

Functieomschrijving/takenpakket

Als begeleider van de ArcheoHotspot

- leg je uit wat er in het open archeolabo kan gebeuren: duiding van het materiaal, wat ermee dient te gebeuren en hoe: sorteren, determineren, puzzelen, plakken.

- je gaat het gesprek aan met het publiek vanuit de tijdens de opleiding opgedane kennis en je eigen achtergrond. Je legt de link met de tentoonstelling en het museum.

- je bereidt het materiaal voor elke sessie voor op de werktafels en ruimt het na afloop weer zorgvuldig op.

- je koppelt jouw ervaringen terug naar de coördinator van de ArcheoHotspot.

- je begeleidt een ArcheoHotspot in duo met een collega-vrijwilliger op woensdagnamiddag, zaterdag- en/of zondagnamiddag , telkens van 14:00-16:00.

 

Profiel/verwachtingen

- je hebt affiniteit met of een uitgesproken interesse in archeologie, kunst en geschiedenis. Ervaring met archeologie of een archeologische opleiding zijn een meerwaarde maar geen noodzakelijke voorwaarde

- je werkt graag met een publiek

- je stelt je collegiaal op ten aanzien van de andere vrijwilligers

- je schrijft je in in de werking van het museum en koppelt terug naar de coördinator van de ArcheoHotspot

- je staat open voor dialoog met het publiek

- je beheerst het NL of het FR perfect, en weet je behoorlijk te redden in de andere taal. Kennis van het Engels, Duits of anders talen is een gewaardeerde plus.

 

Aanbod

- je wordt opgenomen in de ploeg vrijwilligers van de KMKG voor een periode van bepaalde duur (26.9.19-29.03.20)
- een (verplichte) opleiding van een halve dag, ism urban.brussels, die plaats zal vinden op 19 en/of 20.09.19
- een rondleiding in de tentoonstelling Crossroads
- een vrijwilligersvergoeding
- een boeiend werkkader: archeolabo te midden van de Crossroads-tentoonstelling (27.09-19-29.03.20) in Museum Kunst & Geschiedenis, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer

Interesse?
Stuur ten laatste op 17.09 een beknopt CV & een korte motivatie, waarin je ook je beschikbaarheden vermeldt

naar Klara Herremans, coördinator Dienst Publiek / Service aux Publics
M: public@kmkg-mrah.be. Je ontvangt snel een antwoord!

Noteer alvast
Vorming en kennismakingsmoment is voorzien op 19 en/of 20.09. De tentoonstelling en ArcheoHotspotsessies starten vanaf 26.09.19 (vernissage), en vinden plaats telkens op woensdagnamiddag, zaterdag- en zondagnamiddag van 14:00-16:00.

In samenwerking en met de steun van urban.brussels