Museum voor Japanse kunst

De exotische gebouwen van de Musea van het Verre Oosten dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Ondanks regelmatige onderhoudswerken in de loop van vorige eeuw, werden in oktober 2013 verscheidene problemen opgemerkt. De veiligheid van bezoekers en personeel kon niet langer verzekerd worden.

Daarom besloot de Regie der Gebouwen in overleg met de Musea, het Chinees Paviljoen, het Museum van Japanse Kunst en de Japanse Toren onmiddellijk te sluiten. Er wordt een plan uitgewerkt voor de renovatie van de site. De kunstwerken zijn overgebracht naar de reserves van het Museum Kunst & Geschiedenis. Enkele topstukken uit de collectie Chinees exportporselein werden tentoongesteld in de China-zalen van het Museum Kunst & Geschiedenis.

In het gerenoveerde koetshuis wordt de rijke collectie van traditionele Japanse kunst bewaard, voornamelijk uit de Edo-periode (1600-1868). Hier ontdekt u rolschilderingen, kamerschermen, kimono's, wapenrustingen en zwaarornamenten, gelakte dozen, inro (gelede doosjes), netsuke (gordelknopen) en zomeer. Tot de wereldtop behoren de Japanse prenten.

Vragen over de collecties? Stuur een mail naar onze conservator Nathalie Vandeperre

Vragen over de gebouwen ? Stuur een mail naar Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen

  • Een schat van zo'n 7500 prenten met vaak perfect bewaarde kleuren. Een collectie met wereldfaam!