Merovingers

De Merovingische periode is een scharnierpunt van ons verleden. Onze gewesten zijn de bakermat van de Merovingische koningen en de latere Frankische dynastie. In deze periode bekeerde de bevolking zich gestaag tot het christendom. Dankzij een filmanimatie kunt u de eeuwenlange migraties van de Germaanse volkeren en hun vestiging in West-Europa volgen.

Graven

Onze kennis over de Merovingers danken we vooral aan de vondsten uit grafvelden. Acht gereconstrueerde graven uit Harmignies in Henegouwen maken duidelijk wat werd gevonden bij de opgraving: beenderen van het skelet en voorwerpen van metaal, edelmetaal, ceramiek en glas. In de zaal werd een dodentafereel op ware grootte uitgewerkt. Kledij, schoeisel en attributen van de mannequins zijn replica's van bestaande Merovingische overblijfselen. meer lezen

Dagelijks leven

Op basis van archeologische informatie werden twee nieuwe maquettes gemaakt: het ene stelt een textielatelier voor, het andere een huis in aanbouw. Informatie over de eet- en drinkgewoonten van de Merovingers wordt visueel weergeven dankzij tekstbronnen. Bijzondere aandacht werd besteed aan de artisanale activiteiten van de Merovingers. Hun vakmanschap komt tot uiting in wapens, mantelspelden, godelbeslagen, juwelen, glazen, ceramiek en voorwerpen van been.

Grzegorz Rosinski

De striptekenaar van de befaamde stripreeks Thorgal ontwierp drie schilderijen die Merovingische geschiedenis tot leven brengen.  

See video