Maquette van Rome

De Maquette van Rome is één van de topstukken van het Museum Kunst & Geschiedenis. Ga op reis naar het keizerlijke Rome en ontdek alles over de Eeuwige Stad en haar inwoners in de volledig vernieuwe opstelling rond onze recent gerestaureerde maquette!

Gerestaureerd erfgoed in een vernieuwde opstelling
Het voorbije jaar werd de maquette grondig schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd. De opstelling rond de maquette werd ook volledig vernieuwd. Via video, 3D-animaties, touchscreens en augemented reality komt u alles te weten over de maquette, haar maker Paul Bigot, de belangrijkste gebouwen in Rome en natuurlijk ook over de inwoners van de stad en hun leven daar. Deze interactieve en meeslepende ervaring laten u Rome beleven op haar architecturale en monumentale hoogtepunt!

Pedagogisch hulpmiddel
De Maquette is op zich een uniek monument: de Franse architect Paul Bigot maakte vier versies van de maquette, waarvan enkel het werkmodel (aan de universiteit van Caen) en ons exemplaar bewaard zijn. Dit model op schaal 1/400ste meet 11 op 4 meter en is het hoogtepunt van elk schoolbezoek aan het Museum Kunst & Geschiedenis. De maquette heeft een grote pedagogische meerwaarde voor scholieren, studenten architectuur of archeologen. We maken vanuit de maquette ook de link met onze erg rijke Romeinse collecties. Zo stellen we een aantal objecten voor die een rechstreekse relatie hebben met de verschillende locaties en gebouwen van de maquette.

Voor de leerkrachten: Waarom mag je deze tentoonstelling niet missen met je leerlingen?
Deze maquette, ontworpen en gemaakt door de architect Paul Bigot in het begin van de 20ste eeuw, stelt de stad in de 4de eeuw voor. Via deze maquette kunnen we ons een idee vormen hoe Rome eruit zag, waar de belangrijkste gebouwen stonden en hoe de stad georganiseerd was. Nieuwe technieken voegen vanaf nu een nieuwe dimensie toe aan de maquette. Met multimedia slagen we erin om het leven van de bewoners van dichtbij te bekijken in deze keizerlijke stad. Hoe leefden ze? Hoe verliep een gewone dag? Wat waren hun belangrijkste bezigheden? Waren hun dagelijkse beslommeringen erg verschillend van de onze?
Om je te helpen deze expo te gebruiken in je lessen, stelt de Dienst Publiek-Service aux Publics een Handleiding voor de leerkracht samen. Na een korte voorstelling van het werk van Paul Bigot volgen vier hoofdstukjes die vier fictieve personages uitdiepen. Bij elk personage worden naast een aantal objecten afkomstig uit de verzameling van het museum, verklarende tekstfragmenten van antieke auteurs en van inscripties toegevoegd.