Lithic Impressions

From Stone to Ink on Paper
zat 11-05-2019

Lithic Impressions: From Stone to Ink on Paper (Van steen naar inkt op papier) is een reizend project. Het verkent de techniek van reproductie op ware grootte door middel van wrijfafdrukken. Wrijfafdrukken worden gemaakt door een onregelmatig oppervlak  te bedekken met nat papier. Wanneer het papier bijna droog is, wordt het met inkt gedept om een afdruk te maken.

Op zaterdag 11 mei vinden verschillende activiteiten in hetzelfde thema plaats: geleide bezoeken aan de tentoonstelling, demonstraties van het afdrukken van een grafstèle uit de Tang-dynastie, een opendeurdag van het BIHCS en een presentatie over de reis die de Belgische studenten ondernamen naar China.

 

PROGRAMMA

10.30
Rondleiding en demonstraties van het afdrukken van een grafstèle uit onze collectie (ENG/FR)
in de zalen China
door Lia Wei (Renmin University of China) en Zhang Qiang (Sichuan Fine Arts Institute)

12.00
Opendeuren van het Belgisch Instituut voor Hogere Chinese Studiën, vijfde verdieping van het Museum

14.00
Presentatie : A report on the rubbing field school in Mount Tai, Shandong province, in het auditorium van het Museum (FR)
door Simone Schuiten (ESA St-Luc) enPENG MEiling (IBHEC)
In het kader van Lithic Impressions trokken 37 studenten en docenten grafiek en illustratie van de école supérieure des Arts St-Luc en 11 studenten en docenten Chinese schilderkunst en kalligrafie van het Belgisch Instituut voor hogere Chinese Studiën naar de regio van de Berg Tai (Taishan) om zelf wrijfafdrukken te maken. Taishan is een centrum van politieke, religieuze en artistieke expressie waar keizers en literaten eeuwenlang hun sporen in schrift nalieten. Deze plek bood aan de  deelnemers van de workshop een encyclopedisch overzicht van het Chinese stenen erfgoed. Ze waren vrij om alle dimensies van hun in situ waarnemingen te verwerken met hun verworven kennis van Chinese kalligrafie of landschapsschilderkunst, door technieken van wrijfafdrukken en penseelkunsten te combineren. Deze workshop was georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Taishan, het Sichuan Fine Arts Institute en de Renmin Universiteit van China.

Date
11-05-2019
10.30 - 17.00

Prijs
€10 / €8 / €4 / gratis voor - 18 jaar
(inbegrepen in een ticket voor de permanente collecties)

Informatie
In verband met Ink Week en de tentoonstelling Lithic Impressions
Lia Wei: inkartweek@gmail.com
In verband met de 90ste verjaardag van het BIHCS
www.china-institute.bechin.lib@mrah.be