Leraren

Regelmatig organiseren we lerarendagen om ons programma, nieuwe zalen en/of tentoonstellingen of educatief materiaal, vers van de pers, voor te stellen. Wees welkom en laat je inspireren!

Op de agenda
  • zo 23-10-16    I   Lerarendag 'Ukiyo-e. De mooiste Japanse prenten'

Stap in een andere wereld aan de hand van de mooie, ontroerende en bijtijds heel herkenbare Japanse prenten 'van het vlietende leven': de ukiyo-e.

Kom proeven van de tentoonstelling tijdens een vrij bezoek en pik de lezing van dr. Willy F. Vande Walle (KUL) mee, dé autoriteit binnen België als het gaat over Japan.

Op de tentoonstelling kun je ontdekken hoe in het Japan van de tweede helft van de 18de eeuw een blokdrukkunst ontstaat waarbij ambacht en kunstzinnigheid hand in hand gaan.

De opkomst van een vermogende burgerij ging gepaard met het ontstaan van een populaire cultuur die voortaan bestond naast de traditionele kunsten die met het keizerlijk hof werden geassocieerd. Zo waren de spelers van het kabukitheater heuse sterren. Een prent van je favoriete acteur kon dan ook niet ontbreken in je collectie, net zomin als afbeeldingen van de mooie dames van het moment.

Iconische kunstenaars als Hokusai en Hiroshige vereeuwigden in hun landschappen het traditionele Japan, denk aan de intussen wereldvermaarde prenten als de 'Golf voor Kanagawa'!

De prentkunst van het einde van de 19de eeuw verhaalt dan weer over de openstelling van Japan voor de buitenwereld en de daaruit voortkomende modernisering. Ook het Westen begint belangstelling te tonen voor de Japanse prentkunst waardoor er een kruisbestuiving ontstaat met soms verrassende resultaten.

In totaal zullen er 416 meesterwerken getoond worden - alle onderstrepen ze de wereldfaam van de verzameling van de KMKG. Wegens de lichtgevoeligheid van de prenten en hun uitzonderlijk goede staat van bewaring wordt vanaf 19 december 2016 de eerste selectie vervangen door een tweede.

 

Deelname uitsluitend na inschrijving via
lerarenkaart.be

Programma

10:00 - onthaal

10:30 > ca. 12:00 - lezing ‘Ukiyo-e’, dr.  Willy F. Vande Walle

Doorlopend 10:00-17:00 - vrij bezoek aan de tentoonstelling ‘Ukiyo-e’ en aan de verzamelingen 

 

Prijs

Gratis voor leerkrachten en kinderen jonger dan 4 jaar.

Partners en jongeren van 18-26 jaar betalen het reductietarief:

  • voor de lezing: € 6
  • voor de tentoonstelling ‘Ukiyo-e’ (inclusief verzamelingen): € 12

Kinderen van 4-18 jaar betalen € 5 (eenheidsprijs) – inclusief lezing / mits inschrijving
 

Inlichtingen
Dienst publiek / Service aux publics
M: e-mail
T: 02 741 73 13