Koetsen

Historiek van de collectie

De rijtuigenverzameling bestaande uit een 100-tal koetsen en 35 sleden, kwam hoofdzakelijk tussen 1930 en 1940 tot stand. In die periode wisselden vele adellijke families in België hun rijtuigen in voor auto's. Vóór en na deze periode kwam het museum ook in het bezit van enkele koetsen, zoals de galacoupé in rocaillestijl in 1889, de reiskoets van Leopold I in 1903 en twee galarijtuigen van Napoleon III, aangekocht in 1976.

Een van de belangrijkste troeven van de collectie is de grote verscheidenheid aan modellen uit de 18de en de 19de eeuw. 37 modellen worden onderscheiden, van de galaberline tot de eenvoudige brouwerskar, van de elegante stadscoupé tot de sportieve jachtbreak.

Modellen

In 2002 schonk Jan Vekemans ons 129 zelfgemaakte modellen op schaal 1/10 van allerhande rijtuigen.

Sleden en draagstoelen

De sleden en de draagstoelen, grotendeels uit de 18de eeuw, wijzen op de rijkdom van hun bezitters door hun luxueuze geschilderde en gebeeldhouwde versiering.

Paardentuig

Naast koetsen hebben wij ook paardentuig (zadels, harnassen, stijgbeugels, bitten, sporen) en livreien van koetsiers, postiljons en lakeien. Bij de verzameling horen ook belangrijke archieven en iconografische documenten.