Klokgelui bij valavond

'Klokgelui bij valavond' uit de serie 'Acht gezichten op de ontvangstkamer' (zazishi hakkei)
Suzuki Harunobu

Edo (Japan)
Edo-periode, ca 1766
Houtdruk op papier; 28,5 x 20,7 cm

De prent toont een jongedame die kennekijk net een bad heeft genomen en in een losse kimono op een terras zit. Ze laat haar rug masseren door een dienstmeid, die omkijkt naar de slaande klok. Dit is een verwijzing naar het beeld van 'Het luiden van de tempelbel bij valavond', een van de acht onderwerpen van de klassieke canon van de 'Acht gezichten op de rivieren Xiao en Xiang' (China, 11de eeuw), hier getransponeerd naar het dagelijks leven van de Japanse vrouw in de 18de eeuw. 

Mooie vrouwen (bijin) waren een van de favoriete onderwerpen van de prentkunst (ukiyo-e) die in de 18de eeuw in Edo (het huidige Tokyo) tot bloei kwam. Suzuki Harunobu speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van deze kunst. Hij was immers de eerste kunstenaar wiens werk op commerciële schaal in volledig polychrome houtdrukken werd gepubliceerd. Deze prent maakt deel uit van de collectie Japanse prenten van het museum, bekend om de uitzonderlijke kwaliteit en de goede staat van bewaring van de werken.

Dit topstuk is terug te vinden op de digitale museumcatalogus Carmentis, in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum, binnenkort in de prachtige tentoonstelling Ukiyo-e De mooiste Japanse prenten (21.10.16 - 12.02.17) en in de app Sodesuka (binnenkort gratis downloaden op izi.travel om kennis te maken met de commissaris van de tentoonstelling Ukiyo-e en andere Japan-liefhebbers.)
 

Let op: 'In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober 2016 schakelen we over van zomertijd op wintertijd. Om juist te zijn: zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit, drie uur wordt twee uur. Enfin, beter de klok een uur stoppen om mechanische problemen te vermijden... De overschakeling naar wintertijd heeft drie directe gevolgen: je zal zondagochtend een uur langer kunnen uitslapen, de zon komt vanaf zondagochtend een uur vroeger op en gaat een uur vroeger onder. De wintertijd zal duren tot 26 maart 2017. Dan schakelen we opnieuw over op zomertijd.' (bron: www.frankdeboosere.be)