Keltenfortuin

1871. Bij het afgraven van de Cannesberg in Eigenbilzen (Limburg) doen arbeiders een opmerkelijke vondst. Zij ontdekken een uitzonderlijk rijk Keltisch brandgraf dat dateert van rond 400 v. Chr.

Mediterrane invloed

In het graf werden onderdelen van een luxueus drinkservies teruggevonden.
De schitterende sierband van goudblad tooide ooit een drinkhoorn (zie tekening onderaan). Het fries is een compositie van gestileerde lotusbloemen en palmetten, waarvoor de Keltische kunstenaar inspiratie vond in motieven uit de Middellandse-Zeewereld.
De bronzen snavelkan is afkomstig van een Etruskische werkplaats. Het gaat om een wijnkruik. De hals is versierd met gegraveerde motieven.
De geribde bronzen emmer bevatte de verkoolde beenderen van de overledene. Het recipiënt werd vervaardigd in Italië. Eigenlijk is het een mengvat voor wijn en water.
In het graf vond men ook een bronzen Keltische tuitkan waarvan enkel de onderkant de tand des tijds heeft doorstaan.

Aristocratisch graf

De prestigeobjecten in dit graf verwijzen naar de hoge status van de overledene. Dergelijke voorwerpen werden in de regel uitgevoerd in edele metalen of brons en niet in het goedkopere ijzer (gekend sinds de 8ste eeuw v. Chr.). Zoals de Italiaanse importstukken aantonen, onderhield hun eigenaar contacten met de mediterrane wereld. Deze bijzondere grafinboedel uit Eigenbilzen behoort tot de topwerken van het Museum Kunst & Geschiedenis. In 2013 was hij te zien op de Etruskententoonstelling in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Nationale archeologie

Het Museum Kunst & Geschiedenis beschikt over de mooiste en meest uitgebreide verzameling van in België gevonden cultureel-archeologisch materiaal. Dat is logisch want van 1903 tot 1963 belandden alle Belgische vondsten van de opgravingsdienst van de staat in ons museum. In de zalen gewijd aan de Nationale archeologie kunt u kennis maken met onze regio’s gedurende de prehistorie, de periode van de Gallo-Romeinen en de merovingische tijd.