Japanse Toren

De exotische gebouwen van de Musea van het Verre Oosten dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Ondanks regelmatige onderhoudswerken in de loop van vorige eeuw, werden in oktober 2013 verscheidene problemen opgemerkt. De veiligheid van bezoekers en personeel kon niet langer verzekerd worden.

Daarom besloot de Regie der Gebouwen in overleg met de Musea, het Chinees Paviljoen, het Museum van Japanse Kunst en de Japanse Toren onmiddellijk te sluiten. Er wordt een plan uitgewerkt voor de renovatie van de site. De kunstwerken zijn overgebracht naar de reserves van het Museum Kunst & Geschiedenis. Enkele topstukken uit de collectie Chinees exportporselein werden tentoongesteld in de China-zalen van het Museum Kunst & Geschiedenis.

De statige, rode Japanse Toren is de thuishaven van de geraffineerdee kunst die in het Land van de Rijzende zon werd gemaakt voor de export naar het Westen. U vindt in deze pagode Imariporselein dat werd vervaardigd in de 17de en 18de eeuw. Hoofdzakelijk uit de 19de eeuw dateren dan weer het lakwerk, de cloisonné, de objecten van ivoor en allerlei andere siervoorwerpen. Japan maakte hiermee naam op de Wereldtentoonstellingen van het midden van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

Vragen over de collecties? Stuur een mail naar onze conservator Nathalie Vandeperre

Vragen over de gebouwen ? Stuur een mail naar Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen

  • 18de-eeuwse Imari, cloisonné en porselein uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw: de Japanse Toren is en blijft een stukje 'wereldtentoonstelling' voor Japanse verfijnde kunstambachten.