Inca Dress Code - Culturen van de Andes en hun textiel

Dagevenement met keuzesessies en rondleidingen
zat 16-03-2019

We kennen de culturen van Peru, Bolivië en Chili vooral dankzij hun keramiek, smeedkunst en mummies. Over hoe deze volkeren leefden of gekleed gingen is vaak veel minder geweten. Textiel bezat een bijzondere status: de Inca’s gebruikten het niet alleen om zich te kleden, maar ook als symbool van macht en identiteit, als offerande of als ruilmiddel.
 
De nieuwe tentoonstelling in het Jubelparkmuseum geeft u de kans om de verfijning en beheersing van de weefkunst te bewonderen, naast de kleurenpracht van textiel en pluimen, evenals schitterende sieraden in goud, zilver en schelp. Experten plaatsen de Inca’s en hun textiel in een ruimere context. Hoe zag hun samenleving eruit? Door wie of wat werden de Inca’s geïnspireerd en wie inspireerden zij op hun beurt? Of ziet u graag eens van dichtbij hoe dat weven eraan toeging? Kom het ontdekken tijdens ons dagevenement.  
 
PROGRAMMA
9:00     Ontvangst met koffie
9:30     Verwelkoming

9:45    Plenaire lezing
De rijke cultuur van de Inca’s, door Annelies Valgaeren
Wie 'Peru' zegt, zegt 'Inca'. Maar het is minder goed geweten dat deze Inca's absolute meesters waren in het overnemen van technieken en strategieën van de vele culturen die hen voorgingen. Architectuur, textiel, keramiek en wegenbouw: waar haalden de Inca's de mosterd vandaan?

11:15 – 12:30    Keuzesessies
Sessie 1: Inca’s tussen imperialisten en communisten, door Werner Thomas
Voor de komst van de Spaanse veroveraars bouwden de Inca's het grootste imperium uit dat het Zuid-Amerikaanse continent tot dan toe had gezien. De organisatie van dat rijk vroeg om bijzondere technieken, in die mate dat de Sovjets de Inca's als de eerste communisten in de geschiedenis beschouwden. Werner Thomas vertelt het verhaal van opkomst en ondergang van dit tot de verbeelding sprekende rijk.

Sessie 2: demonstratie door Maria Springael
Met hedendaagse handweefgetouwtjes tonen weefsters de technieken van textiel dat in de tentoonstelling te zien is.

Sessie 3: Weven anno 2019: ambacht, industrie of kunst?, door Els Vande Kerckhove
Weven is helemaal terug. Het werk van Anni Albers, die een sleutelrol speelde in het weefatelier van het Bauhaus, krijgt meer aandacht dan ooit. Zij bestudeerde de Peruviaanse weeftechnieken en inspireerde op haar beurt vele generaties kunstenaars, ontwerpers en ambachtslui. Maar wat is hedendaags handweven nu eigenlijk? Wie zijn de - vaak jonge - mensen die weven? En wat is de link met de industrie?

Sessie 4: Tentoonstellingsbezoek Inca Dress Code
Een gids neemt u mee doorheen deze prestigieuze tentoonstelling.

12:30 – 13:45    Broodjeslunch

13:45 – 15:00    Plenaire lezing
Van Europa naar de Andes, van de Andes naar de wereld: cross-culturele invloeden in textielkunst van de 16de eeuw tot de 20e eeuw, door Elsje Janssen
De Spaanse kolonisator trof in de Andes een hoogstaande textieltraditie aan. Die werd niet uitgeroeid, maar geïnjecteerd met Europese motieven, stijlelementen en iconografie. Bijbelse figuren, jagers en andere personages deden hun intrede. Vier eeuwen later beïnvloedt het precolumbiaanse textiel textielontwerpers en -kunstenaars zoals Anni Albers, Jack Lenor Larsen, Sheila Hicks e.a.. Verbluffend beeldmateriaal illustreert alles.

15:15 – 16:30    Keuzesessies / cf. voormiddag

16:30               Receptie

Data & tijdstip  
op za 16.03.19
van 9:00 tot 17:30

Prijs    
€ 90 - € 80 (met Davidsfonds Cultuurkaart)

Info & reserveren:
M: info@davidsfonds.be
T: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)