Het servies bijgenaamd 'met Buffon-vogels'

Gedeelte van het servies van de hertog van Orléans, bijgenaamd 'met Buffon-vogels', manufactuur van Doornik, Joseph Mayer

Doornik (België)
1787-1791
Zacht porselein ; H. max. 19,5 cm

Dit servies werd in 1787 bij de manufactuur van Doornik besteld door de hertog van Orléans, een neef van Lodewijk XVI. Van de bijna 1600 objecten die het telde, bevindt er zich nu een tachtigtal in het museum. Het prestigieuze ensemble met 27 verschillende vormen (waarvan enkele in meerdere afmetingen) illustreert de eetgewoonten in de 18de eeuw, toen men voor de opeenvolgende gangen van een diner allerhande schotels, borden, botervlootjes, eierdopjes, sauskommen, zoutvaatjes en suikerpotten nodig had, en andere elementen van een servies bestemd waren voor een maaltijd op de kamer (bouillonkommen) of voor het nuttigen van warme dranken (thee, koffie, chocolademelk) in het salon. Het decor, geïnspireerd op voorbeelden van de manufactuur van Sèvres, bestaat uit vogels die getrouw werden gekopieerd uit de ornithologische werken van Buffon en van Seligmann. De vogels staan in het midden van het stuk of in een cartouche in de neoklassieke rand. Ze getuigen van de toenmalige voorkeur voor exacte wetenschappen.
 

Dit topstuk is terug te vinden in de zalen van het museum, in de online catalogus Carmentis en in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum.