Het Hiernamaals in het Oude Egypte

In het kader van de geplande reorganisatie van de museumzalen over het Oude Egypte, worden stap voor stap nieuwe thematische zalen ingericht.

Een eerste project (dat gerealiseerd kan worden dankzij de steun van de Vrienden van de KMKG) is de inrichting van de zaal over de funeraire gebruiken in het Oude Egypte. In deze nieuwe tentoonstellingszaal komen de verschillende thema’s in verband met het Hiernamaals in het Faraonische Egypte aan bod. Belangrijke onderwerpen zijn de mummificatie en het leven na de dood in het algemeen. Talrijke objecten uit de reserve zullen een allereerste keer tentoongesteld worden, naast vitrines waarin de mummificatietechnieken uit de doeken worden gedaan, canopenvazen, oesjebti’s, hartscarabeeën of vitrines gewijd aan de meest recente studies over de Egyptische mummies.

Momenteel vormen deze mummies het onderwerp van een belangrijke onderzoekscampagne, waarbij de modernste technieken uit de medische beeldvorming worden toegepast. De museumbezoekers krijgen in- en uitwendige 3D-beelden te zien van de voornaamste mummies uit de verzameling.

Middenin de zaal zal de buitengewone groep lijkkisten uit de “Tweede Cachette van Deir el-Bahari” worden opgesteld. Het museum verwierf deze stukken in 1894. Sinds oktober 2015 ondergaat het ensemble een uitvoerige restauratie door een internationaal team van het Istituto Europeo del Restauro van Ischia, in het kader van de tentoonstellingen “Sarcophagi. Onder de Sterren van Nout” in de KMKG en “La Porta dei Sacerdoti” in Syracuse (Sicilië). Dankzij deze ambitieuze operatie werden de rijke iconografie en kleurenpracht van de bijzondere lijkkisten in ere hersteld en zullen onze bezoekers ze binnenkort opnieuw in hun volle glorie kunnen bewonderen.