Hartenmuseum

Meer dan 500 objecten belichten de hartsymboliek in de westerse cultuur. Zij dateren van de 16de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw. Geluidsbanden met citaten, gedichten en muziekfragmenten zorgen voor sfeer.

Dr. Boyadjian

De verzameling werd samengesteld door de cardioloog Noubar Boyadjian. Hij schonk de collectie in 1990 aan het Jubelparkmuseum. 

Christelijke symboliek

De religieuze voorwerpen zijn veruit de meest talrijke, de merkwaardigste en de oudste. Men vindt ze onder de vorm van ex-voto's, reliekhouders, chrismatoria, olielampen, wijwatervaten, sculpturen, schilderijen, prenten en zomeer. In de Christelijke religie heeft het hart een belangrijke plaats veroverd met de verering van het Heilig Hart van Jezus en Maria.

Symbool van de liefde

Juwelen in hartvorm nemen vanaf de 17de eeuw een hoge vlucht. Als symbool van de liefde zijn zij in vele landen te vinden als sierspelden, hangers, ringen, halssnoeren en zomeer. Een opsomming geven van alle andere voorwerpen in hartvorm of versierd met een hartmotief is onmogelijk. Wat het meest 'na aan het hart lag' zijn: doosjes, parfumflesjes, flacons, borden, glazen, inktpotten, asbakken, gespen, gebakvormen, geborduurde kussens, meubeltjes en natuurlijk Valentijnskaarten!