In Harmonie

Kunst uit de islamitische wereld in het Jubelparkmuseum
Auteur: 
Van Raemdonck Mieke, e. a.

In Harmonie - Kunst uit de islamitische wereld in het Jubelparkmuseum, Uitgeverij Lannoo, 2015, 320 p.

De collectie ‘Kunst uit de islamitische wereld’ is bijzonder verscheiden: van textielkunst over ceramiek tot miniaturen. Dit overzichtelijk vormgegeven en rijk geïllustreerde boek brengt hulde aan de minutieus samengebrachte verzameling.

In harmonie biedt een neerslag van het onderzoek dat de laatste 20 jaar aan de collectie is gewijd en is de vrucht van een intense samenwerking met specialisten uit de academische wereld en uit andere wetenschappelijke instellingen. Zoals de galerij die in 2008 voor het publiek werd opengesteld, is dit boek helder gestructureerd op grond van de geografische en chronologische herkomst van de voorwerpen. De benadering is holistisch: de kunstwerken worden niet alleen beschreven naar vorm, technologie en stijl, maar ook gesitueerd tegen de culturele achtergrond waarin ze thuishoren. Aandacht gaat naar de iconografie en de inscripties, die de intenties van de, veelal anonieme, kunstenaars en opdrachtgevers oproepen.

De titel werd ontleend aan de Arabische auteur Ibn Khaldun (Tunis 1332 – Caïro 1406), die het woord mutanāsiban ‘in harmonie, in overeenstemming’ gebruikt als hij het over schoonheid heeft. Wars van alle clichés, legt dit boek de focus op de essentie van de kunst uit de islamitische wereld: schoonheid, overeenstemming tussen functie en vorm, harmonie.

De bijdragen zijn van de hand van 18 experten uit binnen- en buitenland. Het leeuwendeel is geleverd door prof. Jo Van Steenbergen (UGent), Daniël De Jonghe, Alexandra Van Puyvelde, Mieke Van Raemdonck (KMKG), Valentina Vezzoli (ULB) en Chris Verhecken-Lammens (KMKG). Als conservator van de verzameling ‘Islam en Christelijke Kunst van het Oosten’ in de KMKG (van 1993 tot einde 2014), verzorgde Mieke Van Raemdonck de eindredactie.

 

Prijs: 39,99 €