Grafreliëf van Palmyra

Grafreliëf
Palmyra (Syrië)
Romeins Keizerrijk, 2de eeuw na Chr.
Kalksteen ; 41 x 49 cm
Inv. O.3633

In Palmyra hadden familiale grafmonumenten voor elk lichaam een nis die werd afgesloten met een plaat met een portretbuste van de overledene en een inscriptie die zijn naam en afstamming vermeldde. Dit reliëf toont Idi'atee, de dochter van Si'(o)na. 

In haar kleding zijn elementen van Grieks-Romeinse inspiratie vermengd met lokale tradities. De mantel die ze over een tuniek met lange mouwen draagt, is vastgespeld met een door een rozet bekroonde fibula. Haar hoofdtooi, samengesteld uit een tulband en een diadeem versierd met blinde metopen, leunt aan bij de lokale traditie. Ter hoogte van de hals houdt ze met de rechterhand een sluier vast die haar hoofd en schouders bedekt.

Haar afstamming kan aan de hand van andere monumenten vervolledigd worden: haar grootvader Haira kennen we door het grafreliëf van haar vader Si'(o)na. Een andere Idi'atee, warvan een portretbuste bewaard wordt un Philadelphia, moet tot een andere taak van de familie behoren. 

 

Dit topstuk is terug te vinden in de zaal Nabije Oosten van het Museum Kunst & Geschiedenis, op de digitale museumcatalogus Carmentis en in de publicatie Topstukken van het Jubelparkmuseum, Ludion, 2015. In de rechterkolom kan u het grafreliëf ook al bekijken met de 3D-viewer.

 

Actua De grote exodus van vluchtelingen, die door de aanslepende oorlog in Syrië en Irak op gang werd gebracht, is een ware humanitaire ramp. Maar bovenop al dit menselijke leed is er ook een massale vernietiging van cultuur en erfgoed aan de gang. Op de werelderfgoedsite Palmyra verwoestte IS in augustus 2015 onder andere de tweeduizend jaar oude tempel van Baal. In het licht van de recente gebeurtenissen koestert het Museum Kunst & Geschiedenis meer dan ooit zijn schatten uit het Oude Nabije Oosten.