Gotiek-Renaissance-Barok

De vijftien zalen van het circuit 'Gotiek-Renaissance-Barok' bieden een opmerkelijk overzicht van de beeldhouwkunst en de sierkunsten van onze gewesten van de 13de tot de 17de eeuw. Maak kennis met vijf eeuwen kunstgevoel, godsdienstbeleving en levenscultuur.

Beeldhouwwerk en retabels

Beeldhouwwerken en retabels getuigen van het grote vakmanschap dat vooral de beeldsnijders en de polychromeurs van Brussel en Antwerpen in de 15de en de 16de eeuw bekend maakte in heel Europa. Maar liefst vijftien volledige retabels worden tentoongesteld, waaronder het wereldberoemde Sint-Jorisretabel gemaakt door Jan Borreman en het vergulde Passieretabel besteld door Claudio Villa en zijn vrouw Gentina Solaro.

Wandtapijten

De schitterende wandtapijten uit Doornik, Brussel en Oudenaarde zijn nog altijd de sprekende getuigenissen van het prestige en de morele kracht waarmee de vroegere bezitters hun gasten wilden imponeren. In de monumentale erezaal, waar acht wandtapijten hangen, krijgt u een goed beeld van een 'caemer van tapisseryen', zoals vele 16de-eeuwse kastelen en paleizen in Europa er een hadden. Door middel van meubelen en vaatwerk in ceramiek, zilver en glas wordt de pronkzucht van de hogere klassen belicht. Het technische en artistieke raffinement doet ons nog steeds verbaasd staan.
Twee aanwinsten in de zalen!

Zilverwerk

In zilver gevatte bekers van nautilusschelp, struisvogelei of kokosnoot, drinkschalen, fonkelend en rijkelijk versierd tafelgerei: het zilverwerk uit de 16de en 17de eeuw illustreert de luister van de barok.

Kabinetten

De kostbare pronkkasten uit de barok waren gemaakt van kostbare houtsoorten en versierd met ivoor, schildpad en schilderijtjes. Ze hadden soms geheime laden. Kostbaarheden zoals juwelen, curiositeiten, documenten of brieven werden hierin veilig opgeborgen.