gelukbrengend-fluweel

Wellicht is dit het oudste, bewaarde, Osmaanse fluweel ter wereld. De Osmaanse dynastie regeerde in Turkije van 1281 tot 1924. Het hier besproken  zijdeweefsel met gouddraad dateert uit de 2de helft van de 15de eeuw en is afkomstig uit Bursa. Verzamelaarster Isabella Ererra schonk het aan het museum. U kunt het textiel bewonderen in de fraai gerenoveerde zaal gewijd aan kunst uit de islamitische wereld.

Technisch meesterwerk

Uit technisch oogpunt is dit exemplaar meteen ook een meesterwerk. Het is dicht geweven en de zijde en de gouddraad zijn van een uitstekende kwaliteit. De karmijnrode achtergrond heeft een diepe tint waarvoor Armeense cochenille (schildluis) als kleurstof werd aangewend.

Gelukbrengend patroon

Het perfect uitgebalanceerde patroon bestaat uit verspringende dubbele golvende lijnen die wellicht verwijzen naar tijgerstrepen. De trio's doorboorde schijven, telkens van verschillende grootte, roepen luipaardpels op. Samen zouden ze macht symboliseren. Het patroon staat bekend als 'çintamani' wat letterlijk 'gelukbrengend juweel' betekent, een goed voorteken dus!