Gallo-Romeinen

De Gallo-Romeinse verzameling bevat objecten die werden gevonden op het Belgische grondgebied, evenals enkele objecten uit buurlanden. De opstelling bestaat uit vier grote delen.
 

Numismatiek

De verzameling numismatiek van de Gallo-Romeinse afdeling start bij de Keltische muntschat van Thuin, bestaande uit gouden munten die werden begraven gedurende de Romeinse verovering van Gallië. Een selectie van verschillende Romeinse muntschatten en matrijzen van valsemunters verwijst naar het gebruik, de evolutie en de instabiliteit van het monetaire systeem dat door de Romeinen in onze gewesten werd ingevoerd.

Funeraire monumenten en tumuli

In de tweede zaal worden de gesculpteerde grafmonumenten uit Buzenol en Bavay geëxposeerd, evenals de rijke grafgiften uit de tumulusgraven van Haspengouw. Deze graven onder grafheuvel hebben meesterwerken opgeleverd. Omdat de objecten werden begraven in de grafkamers zijn zij in zeer goede staat bewaard. Zelfs het fragiele glaswerk en het fijn versierde metalen vaatwerk hebben de tand des tijds opmerkelijk goed doorstaan.

Grafvelden

Het grote schaalmodel van een deel van een grafveld geeft een mooi overzicht van de organisatie van de meest eenvoudige graven in de dodengemeenschap.

Thema's

  • In een eerste zaal worden diverse thema's van het dagelijkse leven en de technieken uit de Gallo-Romeinse periode uitgelegd. De thema's zijn gebaseerd op objecten uit de collectie en worden verduidelijkt door middel van geïllustreerde tekstpanelen.
    (De zaal is gesloten tot 15 februari.)
  • Via de reconstructie van een gevelfragment van een villa met porticus stapt u in een ruimte waar antieke huisraad en een deurpost opgesteld staan, alsook reconstructies van meubilair, waar een muurschildering is en een hypocaustum (verwarmingssysteem).
  • In een recent ingerichte zaal krijgt zowel de religie als het Romeinse leger meer aandacht. Er worden wapens en militaire kledingattributen tentoongesteld en u ontdekt hoe het Romeinse pantheon zich met de Gallische goden vermengde.