Fraai glas

Na de verovering door Julius Caesar maakt Gallië niet alleen deel uit van het Romeinse rijk maar ook van een economisch netwerk in volle expansie. Door de contacten met de mediterrane wereld neemt de handel op lange afstand toe. Ook nieuwe ambachten doen hun intrede. Met de opkomst van regionale ateliers neemt de glasnijverheid een hoge vlucht. De ateliers van Keulen en Trier bevoorraden onze gewesten gedurende meer dan drie eeuwen.

Glas met kostbare inhoud

De kleine flacons uit de eerste decennia van onze tijdrekening worden vooral aangekocht voor hun inhoud: parfum of cosmeticaproducten. Zij worden ingevoerd vanuit verschillende regio’s van het rijk. In de tweede helft van de 1ste eeuw duiken in rijke damesgraven kleine vierkante flessen op. Zij waren te koop per set, geordend per vier in een houten kistje. De flessen zijn vrij maatvast aangezien zij in eenzelfde mal werden geblazen. Bovendien kunnen zij dankzij hun dikke wand veilig worden getransporteerd.

Luxueus vaatwerk

Zeer snel duikt ook op de tafels van de begoede Gallo-Romeinen glaswerk op. Eerst en vooral om uit te drinken. De kleurrijke glans en de helderheid van het glas laten allerlei geraffineerde brouwsels mooi tot hun recht komen en bovendien is glas smaakneutraal. In deze periode raakt het drinken van wijn ingeburgerd in Gallië en wordt het de edele drank op banketten.

De tumulusgraven van de grootgrondbezitters uit het Haspengouw bevatten prachtige serviezen met enkele topstukken van Gallisch glas. De oinochoë van Cortil-Noirmont (Waals-Brabant) is versierd met gekleurde glasdraden. Door de tijd heen is het verguldsel op een deel van het decor verdwenen, maar de kruik blijft een sterk staaltje van technisch kunnen. In een graf van Vervoz (Luik) werden twee elegante, amberkleurige kantharoi (wijnglazen) teruggevonden evenals schalen en borden in glas met een blauwgroene tint. Die blauwgroene kleur is het effect van natuurlijke onzuiverheden in de grondstoffen van het glas. Maar volledig transparant glas maken, behoort ook al tot de mogelijkheden van de toenmalige glaskunstenaars. Soms kiest men daarentegen expliciet voor felle kleuren. In dat geval worden mineralen toegevoegd. En zo werd het druiventrosflesje uit het graf van Vorsen donkerpaars.

In de zalen

Het Gallo-Romeinse glaswerk maakt deel uit van het tentoongestelde grafmeubilair afkomstig uit rijke, monumentale graven. Daarnaast wordt ook een thematische toonkast aan de glaskunst gewijd. U krijgt er, onder andere, prachtige millefiori-schalen uit Corroy-le-Grand (Waals-Brabant) en Hollogne-aux-Pierres (Luik) te zien.