Focus op enkele meesterwerken

Blikvangers

De blikvangers van de nieuwe museale inrichting in de Hallepoort zijn zonder twijfel de objecten afkomstig uit het voormalige hertogelijk Arsenaal van Brussel. Deze schitterende voorwerpen behoorden tot de eerste stukken die de Hallepoort in 1847 verwelkomde.

Paarden van Albrecht en Isabella

De opgezette paarden van de Aartshertogen zijn de oudst gekende exemplaren in Europa. Volgens de overlevering zou dit geharnaste paard Albrecht het leven hebben gered tijdens het beleg van Oostende in 1602. Het tweede paard werd bereden door Isabella bij de Blijde Intrede in Brussel in 1598.

Wapenrusting van Albrecht

De wapenrusting van Albrecht en het bijhorende paardenharnas zijn uiterst verfijnde kunstobjecten. Ze werden waarschijnlijk vervaardigd in Milaan en zijn over de hele oppervlakte geciseleerd, gegraveerd en vuurverguld. Deze objecten werden niet gebruikt bij gevechten, maar wel bij parades en zijn een onmiskenbaar teken van een uitzonderlijke rijkdom.

De zogenaamde wieg van Keizer Karel

Ook de rijkelijk versierde wieg was ooit het bezit van een machtige persoon. In tegenstelling tot wat vaak werd verondersteld, is deze wieg waarschijnlijk niet gemaakt voor de toekomstige Keizer Karel, maar voor zijn vader, Filips de Schone.

-> Commentaar bij de wapenrusting en het paard van Albrecht door Linda Wullus (verantwoordelijke van de Hallepoort)