VOORBIJ: Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa

don 24-05-2018 - zon 30-09-2018

De belangrijkste Europese stichtingen die ijveren voor het behoud van het cultureel erfgoed stelden in Brussel een honderdtal topstukken uit hun collecties voor in de tentoonstelling ‘Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa’.

De tentoonstelling liet zien hoe erfgoed de contacten tussen Europeanen van eeuw tot eeuw stimuleerde. Het initiatief kwam er naar aanleiding van het Europees Erfgoedjaar, meteen de ideale gelegenheid voor Europese stichtingen die in dit domein actief zijn, om hun engagement beter bekend te maken. Kunst en cultuur zijn trouwens altijd al uitstekende ambassadeurs geweest. De zowat honderd prestigieuze werken die in Brussel tentoongesteld worden, weerspiegelden stuk voor stuk de grote en kleine geschiedenis van alle Europeanen.

De stukken waren geselecteerd door de 14 deelnemende stichtingen uit heel Europa. Zo groeide er een fascinerende dialoog tussen onder anderen Auguste Rodin, Giovanni Battista Tiepolo, Jacob Jordaens en Albrecht Dürer voor de oude kunst, en Gerhard Richter, Georg Baselitz, Ernst Ludwig Kirchner, Constant, Maria Helena Vieira da Silva en Leon Spilliaert voor de modernen.

Een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, in samenwerking met de Fondazione Cariplo, Fundação Calouste Gulbenkian, Finnish Cultural Foundation, Fondazione Banca del Monte di Lucca, Fondazione Cassa di Risparmio di Lucca, Fondazione CRT, Fundação Oriente, Jenny and Antti Wihuri Foundation, Olbricht Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Saastamoinen Foundation, Svenska Kulturfonden en de Vereniging Rembrandt, in het kader van de algemene vergadering van het European Foundation Centre, die dit jaar plaats heeft in Brussel.

De tentoonstelling zou de inzet van Europese stichtingen benadrukken voor het behoud en de overdracht van ons cultureel erfgoed.