VOORBIJ: Schrijvers van contouren

Tekenkunst in het Oude Egypte
vri 13-09-2013 - zon 19-01-2014

In het Oude Egypte werden tekenaars en schilders ‘schrijvers van de contouren’ genoemd. De Egyptische tekenkunst werd immers in de eerste plaats bepaald door omtreklijnen. Binnen die lijnen konden de kleuren, in al hun schakeringen, helemaal tot hun recht komen.

Wat is Egyptische kunst?

De tentoonstelling lichtte het belang van de tekenkunst in het Oude Egypte toe. U kwam meer te weten over de conventies, de technieken, de functies en de toepassingen.  Officiële kunstwerken maar ook de meest vrije en spontane creaties brachten u in direct contact met de Egyptische tekenaars. En wat weten we over hen? Waaruit bestond hun opleiding? Kregen zij ook een literaire en artistieke scholing? Welke sociale positie bekleedden zij in de maatschappij? De tentoonstelling liet u nader kennis maken met de ‘schrijvers van contouren’ en bood tegelijk een diepgaande reflectie over het begrip ‘kunst’ in het Oude Egypte.

Stukken uit topmusea

De rijke thematiek werd verkend aan de hand van ongeveer tweehonderd merkwaardige objecten: geïllustreerde papyri, ostraka en potscherven, wandschilderingen uit graven, stèles, beeldhouwwerken, onderdelen van het grafmeubilair, tekeninstrumenten enz. Naast talrijke objecten uit het Musée du Louvre en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, genoot de tentoonstelling de medewerking van het Metropolitan Museum of Art (New York), het British Museum (Londen), het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), het Ägyptisches Museum (Berlijn) en andere musea van wereldformaat. De tentoonstelling liep van april tot juli 2013 in het Musée du Louvre.