VOORBIJ: Ramayana

Indiase miniatuurkunst uit het National Museum New Delhi
don 21-11-2013 - zon 18-05-2014

De Ramayana is naast de Mahabharata een van de twee grote klassieke hindoeïstische heldendichten van India. Het behoort tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur en de basisversie werd meer dan tweeduizend jaar geleden door de legendarische dichter Valmiki samengesteld.

De Ramayana werd oorspronkelijk in het Sanskriet opgesteld en beschrijft in zeven boeken (kanda) van 24.000 coupletten (shloka) het verhaal van Rama en zijn vrouw Sita. De held van het verhaal is Rama, kroonprins van Ayodhya, die door een intrige aan het hof samen met zijn vrouw Sita en zijn halfbroer Lakshmana gedurende veertien jaar naar het woud wordt verbannen. De mooie en deugdzame Sita wordt er op een listige manier ontvoerd door de tienhoofdige demonenkoning Ravana, die op het eiland Lanka (Sri Lanka) woont. Samen met Lakshmana begint Rama aan een lange en moeilijke zoektocht naar zijn geliefde vrouw Sita. Na vele avonturen en zware beproevingen slaagt Rama er uiteindelijk in Ravana te overwinnen en Sita te bevrijden, mede dankzij de hulp van het apenleger, onder leiding van de apengeneraal Hanuman.

De Ramayana is een verhaal over moed, trouw, vriendschap, liefde en rechtvaardigheid en heeft een diepe religieuze betekenis. De Indiërs zien Rama als een godheid en vereren hem nog steeds als een van de tien incarnaties van de hindoegod Vishnu, die meerdere gedaanten aanneemt om op aarde te komen.

De Ramayana is door de eeuwen heen een grote bron van inspiratie voor menig kunstenaar en dit niet enkel in India maar tevens in de buurlanden Thailand, Cambodja, Laos en Indonesië.

De tentoonstelling omvat een honderdtal miniaturen uit de verzameling van het Nationaal Museum van New Delhi in India. Ze illustreren samen het verloop van het gehele Ramayana-verhaal, waartoe enkele ware juweeltjes behoren. Tegelijkertijd geven ze ons een overzicht van de belangrijkste miniatuurscholen die de Ramayana tussen de 16e en 19e eeuw in hun beeldtaal verwerkten.

Bij de Rajasthani- en Pahari-schilders was dit epos een uitverkoren thema. Ook liet het de moslimkeizers van de Mogoldynastie helemaal niet onberoerd. Immers, in 1588 liet de beroemde keizer Akbar de Ramayana naar het Perzisch vertalen waardoor meerdere kunstenaars van de schildersateliers aan het Mogolhof zich lieten inspireren. Bovendien gaf hij zelfs opdracht de Ramayana in reeksen van miniaturen uit te beelden.

De tentoonstelling biedt de mogelijkheid te genieten van een miniatuurkunst waarin de Indiase kunstenaars als grootmeesters mens en natuur op een unieke manier schilderden.